Raportti Jyväskylän Body SM -karsintakilpailusta vuodelta 1994

Syksy 1994 toi katukuvaan taas kapeakasvoisia hiljaisia “taapertajia”. Oli nimittäin lähestymässä Kehonrakennuksen SM-kilpailut. Ensin oli selvittävä 17. syyskuuta Jyväskylän SM-karsintakilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Jyväskylän kilpailuun oli tulossa mm. Janne Kotka, Tero Pietilä sekä Jarmo Mäkelä. Jyväskylästä on tullut monta erinomaista kilpakehonrakentajaa, tunnetuimmat ovat Keijo Reiman, Reijo Kivioja, Jyrki Savolainen ja Juhani Hokkanen. Kävin katsomassa ensimmäisen Kehonrakennuksen SM-kilpailun 1981 Jyväskylässä. (Tästä SM-kilpailusta täytyy vielä tehdä erikseen raportti… kun pelkkä junamatka Kemistä sinne kesti 14 tuntia :).

Jyväskylän Keijo Reiman, moninkertainen EM- ja MM-mitalisti. Kuva: Kehonrakentaja No 1 1982.

Lento Helsinkiin

Viikko ennen Jyväskylän kilpailua lensin Helsinkiin avustamaan Janne Kotkaa. Harjoittelimme viikolla mm. vapaaohjelmaa aina kun miehestä virtaa liikeni. Talven treenit sekä reilu kolmen kuukauden dieetti olivat menneet hyvin. Olimme valmiit kilpailuun.

Perjantai 18. syyskuuta

Auton nokka kohti Jyväskylää. Mukaan oli lähtenyt myös Jannen treenikaveri ja kaima Wiik. Kisahotelliin päästyämme halusin tarkistaa kilpailijamme painon. Janne astui vaa`alle… 89… 92 KILOA!?

Janne: “Mitä?”
Minä: “Nyt vaatteet päälle ja ulos kävelemään, kyllä se lähtee… Mitä te nauratte?”

Voi vitsi… Pojat vetivät minua “höplästä”. Wiikin Janne oli painanut jalalla puntaria. No, huumoria pitää olla, jää turha jännitys pois. Illan virallisessa punnituksessa käytiin jo arvuuttelemaan, kuinkahan kilpailussa kävisi. Mainittakoon, että Jyväskylässä kilpailtiin myös nuorten Suomenmestaruuksista. Keskityn raportissa kuitenkin sarjaan alle 90 kiloa.

Janne Kotka, hetki ennen kilpailun alkamista.

Kyllä levyseppähitsaaja keinot keksii

Lauantaina kilpavärien laitossa tuli kiire, kun väri ei kuivunut tarpeeksi nopeasti suihkuhuoneessa. No ei muuta kuin hiustenkuivaaja käyttöön… hurrrrrrr. Kyllä siinä olisi huonesiivooja ollut ihmeissään, jos olisi tullut huoneeseen. Tumma alaston mies ilkosillaan kädet ylhäällä ja “valkonaama” hiusten kuivaa kädessään 😉 Uskon, että bodarit ovat kautta aikojen aiheuttaneet melkoista ihmetystä kisahotelleissaan. Itse kiiruhdin vielä aamupalalle ennen kilpapaikalle menoa. Jannet olivat huoneessa tankkaamassa suolatonta riisiä.

Tero Pietilän esiintyminen toi mieleen JP Pulkkisen.

Sarja alle 90 kiloa

Yleisössä oli ystäviä ja sukulaisia Lohjalta, Helsingistä ja Kemistä. Janne marssi kilpakavereittensa kanssa lavalle, ja he ryhmittyivät riviin.

Katsomosta kuului Keijo Tolvasen kantava ääni: “Hyvä Janne! Leveimmät hartiat ylivoimaisesti… Hirveet hartiat!”
Siihen Reima Närhi, joka oli päätuomari: “Taitaa kaikilla olla hirveät.”
Kepu vastasi: “Muilla ei oo yhtään!”

Janne oli kyllä todella kovassa iskussa, mutta kyllä tässä tosissaan saisi “tapella” SM-kisapaikasta. Punnituksessa Jannen paino oli ollut hieman alle 90 kiloa, eli 10 kiloa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kovimmat vastustajat olivat Oulun Tero Pietilä sekä Jarmo Mäkelä Helsingistä. Tero painoi hieman yli 80 kiloa. Hänellä oli tarkoitus kilpailla SM-kilpaillussa sarjassa alle 80 kiloa. Tero oli pienempi kuin Janne, mutta “tiukkuus kivisempi”. Erityisesti kädet olivat Teron vahvimmat aseet kireyden kanssa. Jannen vahvuus oli lihasten määrä ja tasasuhtaisuus. Jarmo Mäkelä oli todella iso yläkehosta ja varsinkin selkä säväytti. Tero Pietilä esitti hienon vapaaohjelman, josta tuli Rovaniemen JP Pulkkinen mieleen. Jannella oli Kemiläisen Veli-Matti Kuijalan tekemä kappale vapaaohjelmassa. “Vele” Kuijala on itsekin entisiä kilpakehonrakentajia 80-luvulta. Miehiä vertailtiin vielä keskenään pakollisissa asennoissa (kuvia galleriassa). Kilpailun edetessä näki, että kisa on kahden kauppa – Jannen ja Teron.

Jarmo Mäkelä, oli jo pelottavan kovassa kunnossa

Iltakilpailujen palkintojenjako

Kuudes Esa Polvinen, Lohjan Bodaus Lohja; viides Tapani Tommila, Porin Pyrintö Pori; neljäs Marko Ilves Carelian M & F Team Joensuu; pronssia Jarmo Mäkelä Gold`s Gym Helsinki; hopeaa kaksi pistettä voittajalle hävinneenä Janne Kotka Lohjan Bodaus Lohja. “Näin on tiukkaa, näin on tiukkaa…” Närhi kuulutti “…ja voittaja kahdella pisteellä Tero Pietilä Kuntosali 38 Oulu.”

Kisan jälkeen Tero ihmetteli, miten tässä näin kävi. Mutta kaikki kunnia Terolle, hän oli jo aivan SM-kisakunnossa. Oma mielipiteeni on, että Tero oli tuossa kisassa ehkä parhaimmassa kunnossaan, mitä olen nähnyt. Näin oli SM-karsintakilpailussa selvitty kolmen parhaan joukkoon, ja sen myötä SM-kilpailuihin Helsingin kulttuuritalolle. Siellä otettaisiin uudestaan miehistä mittaa. Mm. Jarmo Mäkelä olisi varmasti siellä entistä kovemmassa kunnossa. Lisäksi viikon kuluttua toisesta SM-karsintakilpailusta tulisi uusia haastajia. Menimme katsomon puolelle vielä seuraamaan raskaansarjan kilpailun sekä Boogie Mustonen show:n, joka esitettiin kilpailupäivän päätteeksi. Mustonen oli erinomaisessa kunnossa, olihan hän tekemässä paluuta SM-kilpailuun. Viime vuoden pronssimitalisti Timo Vilponen antaisi hänelle kovan vastuksen sekä Jyväskylän kilpailussa “säväyttänyt” Hannu Torola. Mustonen kilpaili edellisvuotena kevään PM- ja EM-kilpailuissa, joten hän ei ollut mukana SM-kilpailussa, jossa nuori Marko Savolainen vei Suomen Mestaruuden.

Tiukka Tero Pietilä, vei tiukan kilpailun voiton.
Janne Kotka, hopeaa Jyväskylän kilpailusta.
Boogie Show.

Jätimme hyvästit kehonrakennuskaupunki Jyväskylälle. Kilpailijat lähtivät omille teilleen valmistautumaan syksyn huipennukseen: Kehonrakennuksen SM-kilpailuun 1994. Kilpailusta tulee myöhemmin raportti. Siinä selviää, kuinka Jannella onnistui sarjan vaihto sekä kuinka Boogie Mustosen paluu onnistui SM-kilpailuun.

Mustavalkoinen kuva: Kehonrakentaja No 1 1982.