Raportti Tampereen kehonrakennuksen ja body fitneksen SM-karsinnasta (2.10.2004)

JK Kuntofitness jyräsi SM-karsinnoissa!

Kehonrakennuksen ja body fitneksen SM-karsinnat lauantaina 02.10. Tampereella olivat erittäin menestyksekkäät osaltamme. Voitin miesten alle 80kg:n sarjan täysin tuomariäänin, Janne puolestaan otti sarjassa -90kg isoimman pokaalin. Eli nappisuoritus, vaikka itse sanonkin.

Janne Kotka punnituksessa painoi 88,7 kg, Jukka-Pekka Nousiainen 73 kg.

Kisat alkoivat punnituksella. Se pidettiin klo 11 Juha Hakalan hienolla ja isolla, kallioon louhitulla Powerhouse Gymillä. Vaaka näytti osaltani tasan 73kg, Janne puolestaan pysäytti puntarin lukemaan 88,7 kiloa. Niinpä Jannen sarja vaihtui alle 90-kiloisiin raskaan sijaan, mikä ei ollut sitten ollenkaan huonompi juttu…

Itse kisa käytiin klo 14 alkaen Sampolan yläasteen juhlasalissa, joka olikin puitteiltaan erittäin hyvä paikka. Esiintymislavalle oli hyvä näkyvyys katsomosta ja reilusti tilaa. Kisa olikin houkutellut paikalle varsin paljon kehon kulttuurista kiinnostuneita katsojia. Samaten järjestelyt sujuivat hyvin, lämmittelytilat olivat riittävät ja todellakin lämpöiset. Ainoastaan kehonrakennussarjojen väliin laitetut body fitness -kierrokset venyttivät omien esiintymisten väliä mielestäni turhan pitkäksi. Toki järjestäjät saivat näin vaihtelua aikaan ja kisan ehkä yleisön kannalta mielenkiintoisemmaksi ja katsojaystävällisemmäksi.

Kisa alkoi naisten kehonrakennuksen avoimella sarjalla, jossa oli kolme kilpailijaa. Voiton vei täysin tuomariäänin Tornion Voimanostajien Hanna Linden-Salo(59,4kg), joka jatkoi näin viimevuotisen noviisimestaruutensa viitoittamalla tiellä. Lihasta oli tullut lisää ja kireyskin parantunut vuodessa reilusti. Lihaksikkain kilpailija sarjassaan, varmasti kova sana SM-kisalavalla voitosta taisteltaessa! Toiseksi tuli Mansen Body Clubin Inkeri Salminen(63,5kg) ja kolmanneksi Järvenpään Fortiusta edustanut Pia-Maria Honkanen(63,5kg).

Miesten -80kg oli sitten minun sarjani. Lähdin kisaan hyvillä mielin, valmistelut olivat sujuneet suunnitelmien mukaan. Hieman askarrutti kilpakumppanien koko, olinhan menossa selkeästi isompaan sarjaan. Alkukilpailuun lähdin hermoilematta, olo lavalla oli tosi hyvä ja rento. Paikka oli kuin tehty kehonrakennuskisoihin, oli ilo esiintyä. Alkukilpailun jälkeen huoltajien kommentit vakuuttivat hyvin menevän ja homma jatkui finaalin vapaaohjelmalla muiden sarjojen alkukilpailujen jälkeen. Vapaaohjelmani näytti miellyttävän yleisöä ja antoi vain lisää potkua. Taas väliin muut sarjat ja lopulta posedown(viimeinen vertailu ja vapaata poseerausta) finalistien kesken (kaikki tällä kertaa, kun osallistujia ei ollut yli viittä) ja palkintojen jako. En ollut 100% varma voitostani, joten jännitys tiivistyi loppua kohti. Pronssia vei Tampereen Powerhouse Gymin Jarkko Mattila (77,8kg), hopeaa Helsingin Mayor’s Gymin Sami Maaniemi(72,3kg) ja minulle ojennettiin ykköspysti. Mahtava tunne, tuuletus oli sen mukainen! Tärkeä voitto kuitenkin, Maaniemen ainakin kohtaan uudestaan SM-kisoissa, kenties myös neljänneksi tulleen, noviisien SM-kisaan ensin menossa olevan Mansen Body Clubin Toni Tupalan(72,3kg). Kuntoni ei ollut aivan kisakireä, mutta ei pitänytkään. On hyvä huomata, että kolmesta kilosta ainakin osa on vielä rasvaa. Ei joudu polttelemaan pelkkiä lihaksia kolmea viikkoa. Se surettaisi, nyt vain vedetään kovaa loppuaika ja SM-kisaan viimeistä piirtoa myöten kunnossa. Sitten ne lopulliset sijoitukset jaetaan!

Jannen sarja oli kisan kovatasoisin. Sarjassa -90kg oli seitsemän osanottajaa, monta jo meriittejä kerännyttä ja kokenutta kisaajaa. SM-kisojen miesten uudet sarjat (-70/-80/-87,5/-95/+95kg) on ollut selvä piristysruiske lajille ja houkutellut kisataukoa pitäneitä miehiä kisaamaan uudelleen. Pakkaa on nyt sekoitettu ja varmasti yhdet kovatasoisimmista SM-kisoista aikoihin ovat kohta ovella. Janne oli lavalla kuin kotonaan, tuttu hymy kasvoilla. Itsevarmuus paistoi myös esiintymisestä, erityisesti todella kovan näköiset sivuposeeraukset saivat kiitosta. Vielä kun kunto vain parani finaaliin mentäessä, lopussa Janne seisoi lavalla ansaitusti niin ikään isoimman pokaalin kanssa. Hopeaa otti tiukan kisan jälkeen vuoden 1995 -90kg:n SM1. Mayor’sin Marko Heikkinen(84,8kg) ja pronssia nuorten raskaan sarjan SM1. vuodelta 2001, Heinolan Muscle Teamin Kimmo Hovilainen(86,9kg). Heikkinen oli myös kovassa kunnossa ja laittoikin Jannen ahtaalle, Hovilainen puolestaan iso, mutta vielä pehmeässä kunnossa. Sarjaa täydensi neljännellä sijalla Savon Atleettiklubin Juha-Pekka Tuomainen ja viidentenä Muscle Teamin Jari Sihvonen, parin vuoden takaisia noviisimitalisteja hekin. Sarja tulee olemaan todella mielenkiintoinen SM-kisoissa!

+90kg:n sarjassa kilpaili kuusi miestä, Jyväskylän Steel Clubin Erkki Hirvosen(92,9kg) viedessä voiton. Toiseksi sijoittui Mansen Body Clubin Rami Aaltonen(99kg) ja kolmanneksi Kuopion SDM Tiimin Petri Rautio(97,7kg).

Naisten body fitness oli houkutellut paikalle 22 kilpailijaa. Tämän vuoksi oli järjestettävä erillinen karsintakierros, jotta kilpailijat saatiin karsittua viiteentoista itse kisaan. Laji on ottanut kovasti tuulta purjeisiinsa ja lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun, todella hienoa!

Panoksena Tampereella oli seitsemän paikkaa FitnessExpossa pidettävään SM-kilpailuun, joten naiset olivat tiukan paikan edessä. Tuomareiden urakka ei ollut helppo. Vertailut kestivät jo osanottajamääränkin takia pitkään, puhumattakaan panoksena olevista SM-paikoista. Mitään ei jätetty arvan varaan.

Voiton vei lopulta vuoden 2001 Figure SM2, Lahden Minna Paler. Uskomattoman lyhyeltä tuntuvan, viiden viikon dieetin jälkeen Minna oli hyvässä kunnossa, siro mutta body fitness -kriteereillä riittävän lihaksikas ja tiukka. Niin myös tuomareiden mielestä, selvä voitto. Toiseksi tuli Mikkelin Marjut Vainio, myös hienossa kunnossa ja se myös näkyi esiintymisessä. Viiden pisteen erolla kolmannen sijan puolestaan selkeästi ottaneeseen, äänekosken Anna-Mari Puraseen. Tämä oli Anna-Marin ensiesiintyminen kisoissa, joten todella kova suoritus vaikka lihasmassa ei ollutkaan aivan kärkikaksikon tasoa. Muut SM-kisoihin lippunsa ansainneet olivat:

Tampereen Kirsi Tuominen, Kouvolan Kristiina Mäkelä, Helsingin Rachel Kauppila ja Riikka Alasalmi, myös Helsingistä. Muilla kilpailijoilla on vielä mahdollisuus SM-kisalippuun Turun katsastuksissa la 09.10.

Kisan jälkeen Tampereelta lähti ainakin kaksi kaveria todella hyvin mielin, vaikka väsyneenä. Paremmin ei olisi voinut mennä. Ainoa asia joka myöhemmin jäi kaivertamaan, oli yhteiskuvan puute pokaaleinemme. Oma mokamme, kun emme hoksanneet kuvaa otattaa. Sanoin Jannelle kuitenkin hymyssä suin, että korjataan asia Lahdessa…

Lisbet Hälikkä nosti voittaja Jukka-Pekka Nousiaisen käden ilmaan (-80kg).

Tästä on hyvä jatkaa kohti Lahden FitnessExpoa. Expossa kahden päivän aikana järjestettävät, Suomen suurimmat kuntoilualan messut oheistapahtumineen tarjoavat mahtavan katsauksen uutuuksiin ja alan tarjontaan kaikkine merkittävine näytteilleasettajineen , timantinkovien kisojen kruunatessa tapahtuman.

Janne ja minä saimme hyvän potkun Tampereelta viimeiseen rypistykseen kohti Lahtea. Haluamme tässä yhteydessä myös kiittää erinäisiä ihmisiä. Me seisoimme Tampereella lavalla, mutta taustalla toimi tehokas huoltotiimi: suuret kiitokset treenikaverilleni ja huoltajanani jo viime vuonnakin toimineelle Pasi Similälle, vielä kisapäivänä minut kahdesti maalanneelle Matti Salolle ja myös Hanna Linden-Salon huoltajana toimineelle Kai Sakolle, viimeistellyn kisalookin onnistumisesta viimeistä öljyämistä myöten. Ja vaimolleni Virpille, iso kiitos ja anteeksi kaikesta.

Janne haluaa kiittää avovaimoaan Minnaa jokapäiväisestä avusta ja Mano Koitilaa pyyteettömästä tuestaan vuosien mittaan, niin harjoituskausilla kuin kisoihin valmistautuessaankin.

Kisojen mahtavasta kuva-annista vastasi Timo Sivula, todella hyviä kuvia saa tällaisistakin hepuista aikaiseksi. Kaikki Galleria-sivun Tampereen kisakuvat ovat hänen ottamiaan ja hän omaa niihin oikeudet. Kiitos paljon eteemme tehdystä työstä!!