Jyväskylä Body & Fitness -raportti (16.9.2007)

On lauantaiaamu 15. syyskuuta klo 9.00, Mercedes Benz saapuu ovelleni. Kuskin paikalla istuu urheilijan näköinen mies nimeltä Timo Alakärppä. Matka Jyväskylään voi alkaa. Timon osallistuttua siellä Classic Bodybuilding kilpailuun, 16. syyskuuta. Oulusta kyytiin poimimme Timon Tuomo veljen. Pakollinen pysähdys vaskikello huoltoasemalla, kahvittelun jälkeen pikku tihkusateessa määränpäähän. Jyväskylän Cumulus hotelli toimi kisahotellina. Hotelliin oli majoittunut kahdenlaisia suunnistajia. Toiset etsivät maastosta rasteja toiset etsivät body kuntoaan… me olimme näitä jälkimmäisiä. Meillä aikaa oli löytää omat “rastimme” huomiselle kilpapäivälle.

Keijo Reiman Bodybuilding Legend, Jyväskylä

Hotelliin saimme Turun Body & Fitness kilpailusta hienoja uutisia. Paikkakuntamme kilpailijat olivat menestyneet hienosti. Jaana Kotkansalo oli voittanut MM-karsinnan ja hänen miehensä Juha Kåhlman raskaassa sarjassa noviisi suomenmestaruuden. Marko Aho neljäs noviisi – 90 kg sarjassa. Etelään muuttaneet Jari Stingl ja Ari Teppola olivat sijoittuneet kolmanneksi omissa sarjoissaan. Merilapin alueelta on tullut kilpailijoita kehonrakennukseen aina vuodesta 1976 alkaen. Yleensä kaikki jotka ovat kilpailuihin lähteneet ovat menestyneet. Edellinen mestaruus tuli 2005 jolloin Mika Arstio voitti – 80 kg noviisi suomenmestaruuden. Nyt oli Timon “vuoro” ensimmäisenä kokeilla siipien kantavuutta Classic Bodybuilding kilpailussa.

Turku Body & Fitness (15.9.2007)

Lauantai ilta 15. syyskuuta Timolla on kilpailijakokous, missä tarkistetaan sarjaan pääseminen. Käytävällä tapasin comeback miehen nimeltä Dimitri Isberg. Dimitri kilpaili viimeksi kymmenen vuotta sitten Jyväskylässä kehonrakennuksen SM-kilpailussa pariposeerauksessa. Dimitri oli kiinnostunut mitä kuuluu 80-luvun lopulla kilpailleelle Jari Lahtelalle. Kehui kuinka lahjakas Kemiläinen Jari Lahtela oli: ” Tuli kilpailuun ja voitti!” Lupasin viedä terveiset Kemin 80-luvun kilpabodareille Jari Lahtelalle sekä Veli-Matti Kuijalalle. Dimitri itse oli tullut Jyväskylään kilpailemaan Masters sarjaan, vaikkei kasvoista ollut “ikämiehen” näköinen laisinkaan:)

Sunnuntai 16. syyskuuta Jyväskylän Monitoimitalo pitkästä aikaa body kilpailupaikkana. Vuonna1981 olin ensimmäistä kertaa seuraamassa SM-kilpailuja juuri kyseissä paikassa. Joten paikka minulle nostalginen. Sieltä hyviä muistoja menneiltä kilpavuosilta. Samalla lavalla on kilpaillut mm. seuraavat legendat: Reijo Kivioja, Jari Leino, Pekka Virho, Juhani Nyholm, Jyrki Savolainen, Peter Keränen, Arto Lyytikäinen, Juhani Hokkanen, Tomi Mårtenson, ja Jyväskylän moninkertainen EM ja MM-mitalisti sekä Masters MM-kultaa voittanut Keijo Reiman. Vuoden 1993 SM-kilpailussa Jyväskylän Monitoimitalolla Samir Bannout oli esiintymässä juuri voitettuaan Mr. Olympian. Oli jo aika palata kilpailemaan tälle legendaariselle Monitoimitalolle.

Classic Bodybuilding Timo Alakärppä

Body Fitness masters / juniorit

Saapuessamme kilpailupaikalle naisten body fitness masters sarja ( yli 35-vuotiaat ) oli jo menossa. Ensimmäisenä lavalla olleista kiinnitti huomion todella treenatut lihakset omaava Pia Heikkilä.

Jyväskylän Heli Kurki oli tiukka ja hyväharteinen kilpailija. Uskon pärjäävän yleisessäkin sarjassa.

Kirsi Mattila kilpaili jälleen hyvässä kunnossa.

Junioreissa sai kilpailla yksikseen Espoon kilpailija Anna Karrila.

Body Fitness noviisit – 163 cm

Seuraavana lavalle tuli uusia kykyjä. Ja Huh! Huh! kun näin naisen joka nimeltään Tiina Sarlin. Lihaksikas ja todella kireä fysiikka. Heti “merkkasin” omaksi suosikiksi. Todella pyöreät hartiat sekä harvinaisen tiukat reidet body fitness kilpailijaksi. Yleisen sarjan SM-kilpailussa mielenkiintoista nähdä vertailut Jaana Kotkansaloon (MM-6).

Tiinaa pitempi kilpailija Petra Huhta oli myös hyvä. Kiinteä ja naisellinen fysiikka. Pieni ja “pippurinen” Sari Pikkarainen miellytti silmiäni myös.

Carita Riiheläinen ja Tea Huuhka

Body Fitness noviisit + 163 cm

Seuraavan sarjan tullessa lavalle olisin tarvinnut aurinkolasit silmille 😮 Carita Riiheläinen loisti niin lavalla, että olin sokaistua. Todella hyvä look ja lavasäteily sekä tiukka body.

Tea Huuhka jolla oli todella hyvä fysiikka hävisi lähinnä lavasäteilyssä Caritalle.

Katrin Kimber oli myös hyvin kärjen tuntumassa erinomaisella rakenteella.

Heli Mäkilä oli tiukassa kunnossa, jonka erinomaiset vatsalihakset kiinnitti huomion. Sarjassa huimat 15 kilpailijaa.

Body fitness palkintojen jako

Legenda Keijo Reiman saapui seuraamaan päivän kilpailua yhdessä Reijo Pasasen kanssa, joka kehonrakennuksen suomenmestari vuosilta 1993 ja 2004. Katsomossa myös Legenda nimeltä Marjo Selin. Kehonrakennuksen EM-kultaa vuodelta 1982 ja sen jälkeen pitkä ammattilaisura. Marjon mies Hannu oli saapunut tekemään comebackin masters yli 50-vuotisten sarjassa. Ja tavoitteena voittaa siinä suomenmestaruus. Meidän oli aika mennä katsomosta valmistautumaan omaan kilpailuun. Body fitness kilpailuissa alkoi finaali kierrokset ja palkintojen jako. Masters sarjan voitti odotetusti Pia Heikkilä. Onnittelin ja otin kuvan kun valmentaja Aki Mähönen koppasi Pian syliinsä.

Body Fitness – 163 cm sarjan voitti Tiina Sarlin täysin pistein. Kansainvälisissä kilpailuissa vaaditaan juuri tällaista fysiikkaa. Tiina tuli lavan taakse “pytty” kädessä selvästi liikuttuneessa tilassa. Kova työ oli tuottanut tulosta. Onnittelut vielä kerran Tiina.

Tällöin näin ( +163 cm ) Carita Riiheläisen valmistautumassa finaaliin. Sanoin hänelle: ” No niin nyt sinun vuoro hakea omasi!” Finaalissa käytiin tiukkaakin tiukempi kilpailu voitosta. Tiukan kilpailun voitti Carita Riiheläinen. Carita vei lopulta mestaruuden hymyn mitalla:) Tea Huuhka hopeaa yhden pisteen erolla. “Tea olet todella hyvä kilpailija, tsemppiä Lahden SM-kilpailuun”! Kolmas Katrin Kimber, josta otin kuvan hänen “ykkösfaninsa” järjestysmies Maurin kanssa 😉 Caritan saapuessa palkintonsa kanssa lavan taakse, sanoin hänelle: “No niin tulihan se sieltä”, ja onnittelin voittajaa. Järjestysmies Mauri sai vuorostaan ottaa suosikki kilpailijastani ja minusta kuvan 🙂 Onnittelut vielä kaikille body fitness kilpailijoille…katsoessani teitä lavalla pääsin oikeaan kisafiilikseen, oikein kylmät väreet meni pitkin selkää 🙂

Valjekset Timo ja Tuomo Alakärppä

Classic Bodybuilding

Oli aika julkistaa sijoitukset. Itse odotin tietysti miten Timolla käy +178 cm sarjassa… Ja voittaja Timo Alakärppä! Yes! kaikki oli mennyt nappiin. Kilpailun jälkeen mm. kehonrakennus legenda Keijo Reiman kävi onnittelemassa Timoa ja kehoitti siirtymään kilpailemaan kehonrakennuksen puolelle. Nykyisin tuomarina toimiva entinen kilpakehonrakentaja Jari Mattila kävi myös onnittelemassa. Ensimmäiseen kilpailuun on aina oma jännityksensä…tästä on hyvä jatkaa lokakuun alun SM-kilpailuihin. Sarjan finaali tulee olemaan kovatasoinen. Kuka ja ketkä onnistuvat parhaiten “loihtimaan” kuntonsa esiin ovat mitali kolmikossa.

Kehonrakennus (nuoret)

Nuorten raskaan sarjan voittaja oli Niko Holma. “Poika” josta tullaan vielä jatkossakin kuulemaan.

Nuorten SM-kilpailuun osallistui viisi kilpailijaa.

Hannu Selinin hauikset herättivät mielenkiintoa

Kehonrakennus (masters)

Kohta lavalle kapuaisivat kehonrakennuksen Masters miehet eli “ikämiehet”. Eräs heistä oli Hannu Selin jonka hauiksen huippua kävin ihmettelemässä “pumppihuoneessa”. Hannu kilpaili sarjassa yli 50-vuotiaat. Hannun kilpamatka oli varmasti kaikkein pisin kilpailijoista… hän nimittäin asuu vaimonsa Marjon kanssa toisella puolella maapalloa Maui saarella.http://www.repsfitness.com/

Hannun sarjassa kilpaili myös Oulun Mauri Moilanen.

Masters sarjassa ehkä kovimman fysiikan esitti – 80 kg sarjan suomenmestari Jari Laine. Uskon Jarin pärjäävän tällä kunnolla myös yleisessä SM-kilpailussa. Samoin sarjan – 90 kg masters suomenmestarin Matti Halosen. Matti oli lähes kymmenen vuoden takaisessa kunnossa jolloin viimeksi kilpaili. Sanoinkin Matille; “Matti sinä yllätit minut!”

Hendrick Henningson oli matkannut Espanjasta esittämään tyylikkään vapaaohjelman Jyväskylän yleisölle.

Dimitri Isberg oli sarjan kolmas joka myös teki paluun kilpailuihin kymmenen vuoden takaa. Dimitri esitti tutun tyylikkäästi vapaaohjelman kuten 1987 Jorma Räty Cup kilpailussa jolloin viimeksi näin.

Erkki Hirvonen vei +90 kilon masters suomenmestaruuden todella kivisellä fysiikallaan, ennen Ilkka Salovaaraa. Ilkka Salovaara esitti jälleen oman näköisensä hauskan vapaaohjelman 🙂

Ilkka Kulmala oli kolmas josta tytöt tykkäsi…kuten vapaaohjelma musiikissa laulettiin “Tytöt tykkää, tytöt tykkää”…

Ismo Rautavuori sen sijaan tuttu kilpailija vuosien takaa minulle, nyt sijoitus neljäs.

Viimeisenä lavalla esittivät oman shownsa + 50 – vuotiaat masters kehonrakentajat. Hannu Selin oli saanut fysiikkanssa hienoon kuntoon, tiukka ja viimeistelty. Hannun vapaaohjelma oli rautainen.

Hannu Selin voitti ensimmäisen suomenmestaruutensa täysin pistein. Hannun edellinen kilpailu Suomessa taitaa olla Atlas Cup vuodelta 1981. Oulun Mauri “Maukka” Moilanen kilpailun kakkonen. Liekö Maurin paksut kädet kasvaneet linja-auton rattia sompailessa 😉

Masters sarjan palkinnot jakoi kehonrakennus Legenda nimeltään Heikki Salonen. Mies joka kilpaili pitkään itsekin masters sarjoissa. Kehonrakennuksen yleisensarjan raskaansarjan suomenmestari vuodelta 1977. Ensimmäinen kehonrakennusliiton puheenjohtaja vuodesta 1971-1982 asti. Kilpailun loputtua oli ilo ja kunnia tavata jälleen tämä pitkän huiskea mies, Daaminsa kanssa. Viimeksi tapasimme Finess Expossa 2005.

Oli aika hyvästellä Jyväskylä ja auton suunnaksi pohjoinen. Kolmen viikon kuluttua Lahden SM-kilpailuissa tavataan.

Kuva 1: Kehonrakentaja No 3 1982

Teksti: Mano Koitila