JK Kuntofitness seminaari

Lauantaina 11.09. pidettiin odotettu seminaaripäivä JPJ Liikuntakeskuksen tiloissa osana keskuksen avointen ovien päivää. Kokoonnuimme paikalle Jannen ja Jaanan kanssa hyvissä ajoin ja kävimme vielä kerran päivän ohjelman lävitse “tukevan”, kahviossa nautitun dieettilounaan äärellä. 

Puitteet liikuntakeskuksessa olivat todella hyvät ja valmistelut kohdallaan. Asiakkailla oli mahdollisuus kokeilla eri pallopelejä ja keskuksen aktiviteetteja, tarvittaessa eri lajien asiantuntevien ohjaajien opastuksella. Olipa paikalla mahdollisuus saada lihashuoltoakin ilmaisen hieronnan muodossa. Kahvio oli auki ja tarjosi tuotemaistiaisia normaalin, kattavan tuotevalikoiman lisäksi. 

Puolen päivän jälkeen alkoi kuntoilusta kiinnostuneita ihmisiä hiljalleen ilmaantua paikalle ja Jaana lähtikin opastamaan muutamaa naiskuntoilijaa salin puolelle. Janne esitteli lyhyesti toimintaideaansa ja palattuaan Jaana kertoi hieman itsestään ja body fitneksestä. Minä puolestani kerroin sen jälkeen kehonrakennustaustastani. Myös paikallislehden urheilutoimittaja poikkesi ja teki juttua aiheesta ja kuulumisistamme. 

Ruuhkaksi asti ei väkeä ollut, kuitenkin kiinnostuneita kuuntelijoita riitti väen kierrellessä pisteestä toiseen. Liekö samaan aikaan ollut Riihimäki-päivä aktiviteetteineen verottanut sitten osallistujakuntaa? Vuorovaikutukseen päästiin kuitenkin Jannen vetämän kuntoiluosion myötä. Varsinkin ruokavaliokysymykset nousivat esiin Jannen painottaessa kuntoilijan ruokavalion maltillista ja järkevää siivousta kohti tasapainoista ja ennen kaikkea runsasta, terveellistä koostumusta. Omasta hyvinvoinnistaan ja painonhallinnasta huolehtimisen ei tarvitse olla yksitoikkoista nälän näkemistä, kun se oikein tehdään. Avain on suunnitelmallinen, kärsivällinen ja pikku hiljaa tapahtuva muutos, ei suinkaan tuhoon tuomittu kaalisoppa-pikafixaus, jolla ei ole mitään pysyvää (positiivista) vaikutusta. Erityisesti ruokavalion koostaminen hiilihydraattien ja proteiinin oikealla suhteella ja määrillä askarrutti kuulijoita. 

Myös harjoittelu kiinnosti: harjoitusmäärät ja -muodot suhteessa haluttuun tulokseen herätti kysymyksiä. Jaanalta tuli hyviä kommentteja ja näkökulmia molempiin osa-alueisiin vankalla fitness-kokemuksella, myös itse pyrin antamaan parhaani mukaan mietittävää kehonrakentajan lähtökohdista. 

Lopuksi oli vapaata keskustelua, kun ohjausta ei kukaan enää tarvinnut varsinaisiin harjoitusliikkeisiin. Varsinkin muutaman ympäryskunnasta tulleen voimailu/fitness -nuoren kanssa käytiin läpi lajeihimme liittyneitä asioita ja annettiin vinkkejä ja rohkaisua tuleviin koitoksiin. Kilpaurheiluna body fitness ja kehonrakennus ovat erittäin vaativia, mutta myös todella palkitsevia. 

Haluammekin Jaanan ja Jannen kanssa kannustaa kaikkia innokkaita rohkeasti toteuttamaan unelmiaan. Oli se unelma sitten jokin kilpailu tai vaikka tiettyihin mittoihin itsensä muokkaaminen. Unelmilla on joskus tapana toteutua, kun tosissaan yrittää… 

Klo 16 aikoihin oli aika kiittää osallistujia, Jaana ja Janne vetivät vielä treenin päivän päätteeksi ennen Jaanan kotimatkaa kohti pohjoista. Toivottavasti saimme annettua kuulijoille ajateltavaa ja kipinää omaan kuntoiluun. Itse olin tyytyväinen päivään, oli hauska tavata Jaanan kaltainen, maanläheinen ja mukava ihminen. Juuri tällaiset ihmiset ovat parasta markkinointia lajilleen, joka kuitenkin on vielä aika uutta ja monelle hieman vierastakin Suomessa. 

Lajeja saatiin tuotua positiivisella tavalla esiin, samaten ideoita ja kokonaisnäkemystä kuntoliikuntaan. Niin paljon aikaa ei olekaan, että kaikkia asioita olisi tyhjentävästi ehditty ruotia läpi. Mutta tästä on hyvä jatkaa, kontakteja luotiin ja ne tulevat varmasti jatkossa kantamaan hedelmää. Kiitos vielä kerran kaikille osallistujille, intoa ja iloa syksyn salitreeneihin! 

Terveisin,

Jukka-Pekka Nousiainen