IFSA Lapland Strongest Man Grand Prix – raportti (Tornio 4-5.8.2006)

Kilpailun mainos.

Kävin Oulussa 90-luvulla katsomassa European Hercules vahvin mies kilpailuja. Kilpailuissa aina mukana nimekkäitä lajin maailman huippuja mm. Riku Kiri, Jon Pall Sigmarsson, O.D. Wilson, Jamie Reeves, Magnus Ver Magnusson, Manfred Hoeberl ja Jouko Ahola. 

Legendat Bill Kazmaier ja Jon Pall Sigmarsson.

European Hercules kilpailut pidettiin Oulussa kaikkiaan yhdeksän kertaa (1989-1997). Riku Kiri oli vuosina 1990-1993 suvereeni voittaja. Vuoden 1990 kilpailussa Riku voitti kuudesta kilpailu lajista neljä. Riku Kiri voitti vuoden 1991 kilpailun, vaikka ei voinut osallistua kahteen viimeiseen lajiin loukkaantumisen vuoksi. Riku Kiri on varmasti yksi maailman voimakkaimmista kilpailijoista kuten myös Bill Kazmaier. Riku Kirin parhaaksi saavutukseksi jäi toinen tila vuoden 1996 World’s Strongest Man kilpailussa (Port Louis, Mauritius). Bill Kazmaier hallitsi lajia 80-luvun alussa (1980, 1981, 1982). 

Riku Kiri: http://strongestman.billhenderson.org/bios/riku.html
Bill Kazmaier: http://strongestman.billhenderson.org/bios/kaz.html

Jon Pall Sigmarsson oli mestari joka osasi psyykata itsensä kilpailun loppuun asti, ja voittaa ne. Viimeisen mestaruutensa hän voitti Suomen Joensuussa 1990. Hän kamppaili voiton puolen pisteen erolla, ja näin “jättiläinen” O.D. Wilson jäi toiseksi. Mainittakoon, että Suomen Ilkka Nummisto sijoittui hienosto kolmanneksi tässä kilpailussa. Lisäksi Jon Pall oli urheilija joka osasi myös show-hommat. Mielestäni tämä laji kaipaa hänen kaltaisia urheilijoita. Suomessa hän oli tuttu niin lapsille, mummoille ja vaareillekin. Jon Pall sanoi kilpaillessaan Suomessa: “This is a viking country… and I’m a viking.” Hän voitti neljä kertaa lajin Maailmanmestaruuden (1984, 1986, 1988, 1990). Sigmarssonin jälkeen tuli Islannista toinen eriomainen kilpailija, nimeltään Magnus Ver Magnusson. Hän voitti myös neljä mestaruutta (1991, 1994, 1995, 1996). Jon Pall menehtyi kesken treenien tammikuussa 1993. Hän kuuluu lajin ehdottomiin Legendoihin, joka muistetaan aina huudahduksineen: “I am the strongest! I am the viking!”. Täältä lisää: http://strongestman.billhenderson.org/bios/jonpall.html

Farmarikävely 160kg. Kilpailussa tehtiin lajin uusi ennätys.

Lapland Strongest Man Grand Prix 2006

Tornion Raaka Woima oli saanut luvan kilpailun järjestämiseen lajin kansainväliseltä IFSA-liitolta. Suomessa Ylitorniolla oli järjestetty viimeksi näin nimekkäitä kilpailijoita mukana oleva kilpailu. 

Kilpailun voitto antoi kilpailijalle mahdollisuuden päästä suoraan lajin MM-kilpailuihin myöhemmin syksyllä. Näin kaikki kilpailijat olivat tosissaan. Niin myös Tornion oma “poika” Jani Illikainen (Suomen vahvin 2005, 2006). Jani loukkasi vuoden 2005 PM-kilpailuissa vakavasti jalkansa, ja toipuminen siitä on vienyt aikansa. Loukkaantumisesta huolimatta hän pystyi uusimaan mestaruuden 2006 Suomen vahvin mies- kilpailussa. Taso ja kilpailijamäärä maailmalla on lisääntynyt siinä määrin, ettei lajin MM-kilpailuihin enää nämä meriitit riitä. 

Tukkipunnerrus.Päivän paras suoritus oli 165 kg.

Perjantai 4.5 2006 klo 18.00.

Kilpailut alkoivat perjantai iltapäivällä Tornion Pohjan Stadionilla. Aurinko paistoi lämpimästi, kun kymmenen uljasta nykyajan “gladiaattoria” esiteltiin. 

Suomen Juha-Matti Räsänen oli joutunut jättämään kilpailun loukkaantumisen takia. Hänen tilalle pikakomennuksella saapui Porin Mika Mattila. Mika kilpaili myös Torniossa Kalotin vahvin mies- kilpailussa (22.7-06), joten hän oli tuttu mies jo sieltä. Hollannin Jarno Hams joutui myös jättämään kilpailun sairastumisen takia. 

Maastaveto 320kg. Kilpailun paras suoritus oli 7 toistoa.

Kilpailun lajit:

Kilpailu alkoi Farmarikävelyllä

Molemmissa käsissä oli 160 kg painoiset punnukset. Niiden kanssa käveltiin 50 m matka, ja se joka matkan käveli nopeiten oli voittaja. Viime MM-kilpailun nelonen Andrus Murumets oli tässä lajissa selvä voittaja. Hän paransi edellistä lajin maailmanennätystä yhdeksällä sekunnilla, aika 50,62. Näin Ruotsin Magnus Samuelsson joutui luovuttamaan ennätyspaikkansa. 

Herculeshold. Molemmilla käsillä pidätellään 170 kg tynnyreitä.

Maksimi tukkipunnerrus(parikilpailu)

Aloituspaino 135 kg. Seuraava korotus oli 10 kiloa siitä seuraavat 5-kilon korotuksilla. Jani Illikainen nosti viimeisellään 160 kg. Andrus Murumets pisti hieman paremmaksi nostaen 165 kg. 

Maastaveto

Perinteinen maastaveto 320 kg tangossa. Kilpailijat nostivat niin monta toistoa kuin jaksoivat. Lajin parhaat suoritukset tekivät Murumets, Szczepanski ja McDonald. Jokainen heistä nosti seitsemän kertaa. 

Merimieskävely. 420 kg taakka viedään harteilla 25m matka.

Herculeshold

Käsillä pidäteltiin 170 kg painoisia tynnyreitä mahdollisimman pitkä aika. Jani Illikainen voitti tämän lajin nimiinsä. 

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kolmen kärki oli tämä: 

1. Andrus Murumets.Viron vahvin mies 2006. Ikä 28 vuotta, pituus 188 cm, paino 143 kg. 

2. Robert Szczepanski. Puolan vahvin mies 2006.Ikä 30 vuotta, pituutta “vain” 183 cm, painoa 130 kg. 

3. Jani Illikainen. Suomen vahvin mies 2005,2006. Ikä 30 vuotta, kilpailun “suurin”. Pituutta 196 cm, painoa 158 kg. 

Lauantai 5.8 2006 klo 14.00

Kilpailut jatkuivat seuraavilla lajeilla:

Merimieskävely

Harteille otettiin “orsi” ja sillä nostettiin ilmaan 420 kg taakkaa. Taakka harteilla käveltiin 25-metriä. Aika ratkaisi sijoituksen. Tämä oli todella raskas laji, jossa kaikki kilpailijat eivät päässet loppuun asti. 

Vaakunankanto. 182,5 kg taakka kannetaan mahdollimman pitkälle.

Vaakunankanto

Syliin otettiin 182,5 kg painava taakka (vaakuna), jota vietiin niin pitkälle kuin jaksettiin. 

Renkaankääntö (parikilpailu)

Renkaan paino oli 520 kg. Rengasta käännettiin kuusi kertaa ympäri. Tässä myös aika ratkaisi pisteet. 

Sijoitus kärjen osalta ennen viimeistä lajia (pisteet): 

Murumets (67), Szczepanski (56), Illikainen (46) ja McDonald (45,5) 

Kolmannesta tilasta kova kilpailu Illikaisen ja McDonaldin kesken. 

Renkaankääntö. 520 kg rengasta käännetään ympäri kuusi kertaa.
Atlaskivet. Viisi kiveä (120-180kg) nostetaan tason päälle.

Atlaskivet

Viisi kiveä (120-180 kg) oli tarkoitus nostaa vuorotellen tason päälle maasta. Aika ratkaisi jälleen sijoituksen. Vain puolet kilpailijoista sai nostettua kaikki viisi kiveä. Jani Illikainen nosti ajassa 29,46-sekuntia, mutta vieläkin nopeammin nosti Steve MacDonald “Mäkkäri” (USA) ajassa 26,63. 

Näin MacDonald meni puolella pisteellä Jani Illikaisen edelle ja vei pronssia. Niin on tiukkaa… Jani Illikainen sijoittui neljänneksi. 

Viides Latvian vahvin mies vuodelta 2005 Agris Kazelniks.Ikää 30 vuotta, pituutta 190 cm ja painoa 152 kg. 

Kuudes Ruotsin Björn Andersson. Pituutta miehellä 196 cm ja painoa 145 kg. 

Seitsemäs Itävallan Bernd Kirshbaumer “Kirsikkapuu”. Pituutta 193 cm ja painoa 152 kg.Itävallan vahvin mies seitsemän kertaa. 

Kahdeksas Rovaniemen Mika Hiltunen. Ikää 33 vuotta, pituutta 190 cm ja painoa 136 kg. Väkivahva 400-kilon maastavetäjä. 

Yhdeksäs Ruotsin Daniel Wiklund. Ikää 26 vuotta. Kilpailun lyhin (178 cm, painoa 108 kg). Sisukas “pieni” mies. 

Kymmenes pikakomennuksen kilpailuun saanut Porin Mika Mattila. 

Hän sai kokeilla Mika Hiltusen tapaan kilpailemista maailman huippujen kanssa. 

Hopeaa Puolan Robert Szczepanskille. 

Ja VOITTAJA ylivoimaisesti Viron Andrus Murumets.Tästä lähtien tiedämme kuka on Andrus Murumets. 

Robert Szczepanski(2), Andrus Murumets(1), Steve MacDonald(3)
Kilpailun lopulliset tulokset ja pisteet.

Mietteitä: 

Hyvä yleisö kannusti erinomaisia kilpailijoita. Kukaan kilpailija ei loukannut itseään se aina hyvä asia. Katsomossa kilpailusta ja auringosta nautti mm. Kehonrakentaja Hanna Linden-Salo, voimanostaja Aarre Käpylä, voimanaiset Heini Koivuniemi, Niina Jumppanen, body fitness kilpailija Jaana Kotkansalo, kuulantyöntäjä Tepa Reinikainen ja IFSA kilpailutoiminnassa Ilkka Kinnunen. 

Maailman vahvin mies kilpailuissa kilpailleita / lähde:
http://strongestman.billhenderson.org/bios/si.html#alpha

Teksti: Mano Koitila