Fitness Expo 2007 -raportti (6-7.10 2007 Lahti)

Finncommin lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaan kentälle lauantai iltapäivänä. Laitan puhelimen päälle… viesti Classic Bodybuilding kilpaili Timo Alakärpältä: “Finaalissa ollaan… Jos et jo tienny..=)” Vastaan pikaisesti: “Tiesin jo kolme viikkoa sitten;)”… Timon voitettua Jyväskylän SM-karsinta kilpailun. Pienen odottelun jälkeen bussiin joka vei Riihimäelle yöpaikkaani, josta huomisia finaaleja seuraamaan. 

Minna Pajulahti Fitness SM-1

Fitness Expo 2007, Lahti

Sunnuntai aamu klo 10.00 odottelen Janne Kotkan kanssa Lahden Messuhallin ovella Fitness Expoon pääsyä. Sisällä ensimmäisenä “törmäämme” Ilkka Salovaaraan. Ilkka voittanut kehonrakennuksen raskaansarjan suomenmestaruuden vuosina 1988,1989. Ilkan kanssa mukava aina vaihtaa kuulumisia. Kehuin hänen hienoa vapaaohjelmaansa jonka esitti Jyväskylän Masters kilpailussa kolme viikkoa sitten. Katsomossa saamme pian seuraksi Jukka-Pekka Nousiaisen ja Tero Lintusen. Hetken kuluttua body fitness ja fitness kilpailujen finaalit alkoivat. Susanna oli laittanut meidät katsastamaan “tyttöjen” kisa-asuja, josko joku malli sopisi mahdollisesti hänellekin joskus…

Jaana Kotkansalo Body Fitness SM-1, Overall-1

Body Fitness – 163 cm

Tämä sarja oli mielenkiintoinen monella tapaa. Sarjassa useita kokeneita kilpailijoita sekä uusia kovakuntoisia noviiseja. Lauantaina oli kolmestatoista kilpailijasta karsittu finalistit sunnuntain kilpailuun.

Jaana Kotkansalo kilpaili nyt ensimmäistä kertaa yleisessä SM-kilpailussa. Voittanut aiemmin niin noviisi SM-mestaruuden kuin kevään kilpailut. Kilpaili jopa 2004 ammattilaisena Las Vegasin Figure Olympia kilpailussa. Jaanalla tämän syksyn kilpailusta jo MM-karsinta voitto sekä MM-kuudes tila. Jaana esiintyi jälleen kuten aina “voittajana”. Kaikki oli suunniteltu tarkasti niin hienot kilpa-asut kuin look. Kunto ei ehkä ihan niin kova kuin Turun MM-karsinnassa, mutta erinomaisen rakenteen omaavana vei kilpailun voiton lopulta ylivoimaisesti. Erityisesti sivuasennoissa Jaana oli todella hyvä.

Toiseksi sijoittui Kati Raatikainen. Kati hieman hoikka vielä yläkehosta mutta varsin näyttävä kilpailija.

Kolmanneksi sijoittui kevään kilpailun voittaja Laura Lindroos. Laura todella hyvä edestä vertailuissa jopa Jaana Kotkansalon kanssa. Lauralla vyötärön seutu todella hyvä.

Satu Korhonen jätettiin tylysti neljänneksi. Satu on näyttävä kilpailija, mutta tällä kertaa kunto ei riittänyt kärkikahinoihin.

Yksi suosikki body fitness kilpailijoista Mari Päkkilä sijoittui viidenneksi. Omaa erinomaisen rakenteen lajiin. Pyöreät hartiat sekä takaa kaunis pyöreälinjainen malli sekä upea selkä. Käsiin lihasta hieman lisää ja kovuutta fysiikkaan niin hän on kansainvälisiin kilpailuihin uusi erinomainen kilpailija. Tsemiä Marille treeneihin.

Kolme viikkoa aiemmin Jyväskylässä noviisi SM-kultaa voittanut Tiina Sarlin sijoittui kuudenneksi. Tiinalla todella upea selkä ja fysiikka ylivoimaisesti kireimmässä kunnossa. Näkee lihaksista, että vuosia treenattu kovaa. Body fitness on kilpailu jossa ei riitä pelkkä kunto vaan esiintymisellä ja kilpa-asuilla on yllättävän iso vaikutus. Silti yllätyin kuudennesta sijasta. Tiina kyllä muistetaan tästä kilpailusta, sen verran herätti katsojissa kiinnostusta tämä Jyväskylän Noviisi SM-voittaja 2007. Tsemiä Kempeleen Tiina Sarlin… kansa toivoo näkevänsä sinut vielä lavalla. Classic Bodybuilding olisi sinulle erinomainen laji, jos “patsastelut” on ohi. Mieti asiaa 😉 Voimanostoa voi kilpailla offilla tai sitten “myöhemmin”.

Body Fitness + 163 cm

Lauantaina oli viidestätoista kilpailijasta karsittu finalistit sunnuntain kilpailuun.

Jyväskylän noviisi SM-kilpailun kilpailijat olivat kovassa iskussa. Jyväskylän kilpailun voittaja Carita Riiheläinen ei ollut mukana Lahden kilpailussa. Carita nainen jonka lavasäteilystä voi ottaa oppia. Jyväskylän kilpailussa toiseksi sijoittunut Tea Huuhka oli tainnut ottaa “opikseen” hävittyään yhdellä pisteellä Caritalle. Jyväskylässä Tea oli hieman totinen… mutta huh huh mikä muutos Lahden SM-kilpailuun oli tapahtunut. Tässä kilpailussa Teasta tuli minun suosikki;) Niin kaunis hymy loisti nyt koko kilpailun ajan:). Janne sanoi minulle: “Tea sinun suosikki sen takia, että muistuttaa erästä vanhaa ystävääsi”. Täytyy myöntää samaa näköä kyllä oli:)) Hyvästä kunnosta ja lavasäteilystä huolimatta Tea jätettiin yhden pisteen erolla kolmanneksi. Toiseksi kiilasi Erika Törrönen. Erika treenannut toistakymmentä vuotta. Kilpaili aiemmin menestyksekkäästi mm. Miss Galaxy kilpailuissa, sijoittuen vuoden 2000 lajin EM-kilpailuissa hienosti hopealle. Kilpailtuaan nyt kaksi vuotta body fitness lajissa otti parhaan sijoituksensa SM-kilpailuissa. Viime vuonna sijoitus oli kolmas.

Voiton vei Jyväskylän noviisi SM-kilpailun kolmonen Katrin Kimber. Hyvän mallinen Katrin oli parantanut kuntoaan Jyväskylästä niin paljon, että se riitti nyt yleisen SM-kilpailun mestaruuteen. Hieno saavutus Katrin. Katarina Tunturi ei saanut tähän kilpailuun esiin parasta kuntoaan joten sijoittui neljänneksi.

Jyväskylän Masters SM-voittaja Pia Heikkilää kilpailun viides. Jos Pialla olisi ollut Jyväskylän voittoisa kunto ja parempi kisaväri, sijoitus olisi ollut parempi. Nuppu Zeitlin finaalin kuudes. Siro siisti rakenne, reidet jo varsin mallikkaat. Mahdollisuudet parempaan sijoitukseen lihasten lisääntyessä.

Body Fitness Overall-kilpailu 

Molempien Body Fitness sarjojen voittajat Jaana Kotkansalo ja Katrin Kimber ottivat lopuksi vertailut keskenään. Jaana Kotkansalo vei Overall-kilpailun voiton Kemiin. Jaanalla jatkui näin hieno voittoputki Suomen kilpailuissa. 2003 Noviisi SM-1, 2004 Nutri Plus Fitness Classic-1, 2006 Boosman Fitness Classic -1, 2007 Force Turku Body Fitness-1, 2007 Body Fitness SM-1, 2007 Body Fitness Overall-1. 

Fitness

Lauantain karsittiin sunnuntain finaaliin kilpailijat. 

Kilpailussa teki odotetun comebackin Minna Pajulahti, nuorten Fitness MM-hopeamitalisti vuodelta 2001. Minna voitti nyt ensimmäisen yleisen sarjan Fitness SM-kultaa täysin pistein. Fysiikkaan lisää kovuutta niin mahdollisuuksia pärjätä myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Toiseksi sijoittui Tiina Kasvi joka kokenut Fitness kilpailija. Tiinalla myös ollut taukoa kilpailemisesta. Tiina esitti räväkän “kissanainen” vapaaohjelman.

Maija Elovaara sijoittui kolmanneksi. Maijan vapaaohjelmasta pidin.

Emma Laivisto ensimmäisessä SM-kilpailussaan sijoittui neljänneksi.

Marke Hietapakka kilpailun viides.

Jenni Aarniola kilpailun kuudes.

Extra ohjelmaa

Kilpailujen välissä Fitness Fantasy ryhmä esitti hienon shown.

Fitness Fantasy show

Naisten Classic Bodybuilding

Miesten Classic on saanut jo hyvin kilpailijoita, mutta naisten vastaava kilpailu potee vielä kilpailija pulaa. Kolme kilpailijaa oli valmistautunut SM-kilpailuun. Voittaja Diana Wikblom vei mestaruuden yksimielisesti. Diana oli hyvänmallinen ja treenatun näköinen. Toivon, että laji vetäisi uusia kilpailijoita mukaan. Monelle laji sopisi paremmin esim. rakenteensa ja kokonsa takia kuin esim. body fitness. Joten naiset miettikää onko tämä laji ehkä se teidän juttu. Diana Wikblom antoi oivan mallin lajista. http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=176067 Kilpailussa toiseksi sijoittui viimevuoden mestari Mari Kivelä ennen kolmanneksi sijoittunutta Nina Jänttiä.

Miesten Classic Bodybuilding

Mennessäni lavan taakse Timo Alakärppä makasi lattialla jalat ylhäällä muiden kilpailijoiden tapaan. Veljensä Tuomo vierellään huoltajan ominaisuudessa. Jaana Kotkansalo oli valokuvaajien kuvattavana, komeat pokaalit käsissään. Kävin onnittelemassa Jaanaa hienoista voitoista. Classic kilpailijat olivat aloittaneet valmistautumisen. Kilpailijat olivat viimeisiä “hivistelyjä” vaille. Lyhyt sarja oli jo lavalle menossa… 

Toni Kari ja Timo Alakärppä, Classic Bodybuilding

Classic Bodybuilding – 178 cm

Lauantaina karsittiin kilpailijoista kuusi parasta finaaliin.

Viime vuoden voittaja Mika Antikainen joutui koville kun Teemu Isoaho esitti todella hyvän kuntonsa. Teemu oli parantanut fysiikkaansa huomattavasti. Todella kovat reidet ja hartia linja oli leventynyt edellisestä kilpailusta, puhumattakaan kireydestä joka oli omaa luokkaansa. Lopulta Teemu vei suomenmestaruuden ja aikaisempien vuosien mestari Mika Antikainen sijoittui toiseksi. Mika hävisi lähinnä kireydessä ja fysiikan viimeistelyssä Teemulle. Jonny Envik kiilasi kolmanneksi kireällä fysiikalla. Kunto oli jopa parempi kuin kevään kilpailussa. Matias Kari kilpailun neljäs joka mielestäni parempi rakenteeltaan. Erityisesti yläkeho jo hyvässä lihassa sarjaan. Seuraavaan kilpailuun kovuutta fysiikkaan lisää niin sijoitus voi olla mikä tahansa. Toni Vahala sijoittui kilpailussa viidenneksi. Todella hyvä lihasmassa tähän kilpailuun. Omistaa paksut kädet ja lihaksikkaan vatsan. Vapaaohjelmaan hieman tarkempaa suunnittelua. Huumori sopii ohjelmaan mutta osa esiintymisestä olisi sopinut paremmin muualle kuin SM-kilpailuun. 80-luvulla eräs kilpailija sai samasta “pyrstön pyörittämisestä” kilpailukiellon. Tonilla myös mahdollisuudet pärjätä huomattavasti paremmin kilpailussa jos vedättää tiukemmaksi kunnon. Jan Hedman sijoittui hienosti finaalin kuudenneksi.

Classic Bodybuilding + 178 cm

Lauantaina suoritettiin kilpailijoitten esittely ja karsinta finaaliin.

Kilpailu käytiin ennakko arvailujen mukaan. Peter Wilenius ja Toni Kari tappelivat voitosta. Lopulta Peter vei mestaruuden jo pelkästään sen takia, että hän halusi sitä eniten ja uskoi voittoonsa. Sirorakenteinen ja hyvänmallinen kilpailija. Erityisesti selkä hyvä ja etureidet hyvin “urilla”. Rakenne johon vielä hyvänlaisesti lihasta saa mahtumaan. Tulevaisuus näyttää kuinka hyvin tulee maailmallakin pärjäämään. ( Voitti myöhemmin PM-pronssia Tanskassa ). Toni Kari huomattavasti pitempi kilpailija. Pitkäksi kaveriksi todella hyvät reidet ja pohkeet sekä vahvat kädet ja hartiat. Edellisenä vuotena Tonin voitettua mestaruus oli hän mielestäni kireämmässä kunnossa. Voitto “Vote” Suosaari ja Jani Pernell sekä Timo Alakärppä taistelivat kolmannesta sijasta. Voitolla monia hienoja poseerausasentoja. Tuplat edestä olisi loistava jos käsiin saisi lisää lihaa. Votella kunto ehkä nyt hieman jo “väsynyt” kovasta kilpailemisesta, voitti kevään kilpailunsa. Olen aina pitänyt Voiton tyylistä esittää vapaaohjelmansa. Niin nytkin, Vote osaa tuoda esille parhaat puolensa. Vote vei kolmannen sijan kuten “pelkäsinkin”. Neljännen sijan vei siro mutta “kivinen” Jani Pernell räväkällä esiintymisellä. Jani Pernellillä hoikahkot reidet mutta niissä sen sijaan erityisen hyvät urat (edessä) joten lavalla todella näyttävät. Vatsa syvä ja teräväpiirteinen. Jani tulevaisuudessakin kova kilpailija. Viidenneksi kuulutettiin Timo Alakärppä. Timo näytti olevansa varteenotettava kilpailija tässä uudessa lajissa. Todella hyvän mallinen pitkä kilpailija. Kädet hyvänmalliset ja treeniä vastaanottavat sekä reidet ja pohkeet “lihaisat”:) Oppi ihan “ummikosta” poseeraamaan rennosti ja vapaaohjelman suoritti kuten oli suunniteltu musiikkia “myötäilen”. Timon joitain poseerausasentoja verrattu mm. Frank Zanen asentoihin. Vatsaposeeraus on yksi hänen parhaistaan. Jos ja kun Timo seuraavan kerran kilpailee silloin näette ihan uuden paketin… resursseja on. Toni Hinkkala Jyväskylän karsinta kilpailun kakkonen finaalin kuudes. Uusi vahvakätinen kilpailija joka myös ansaitusti SM-finaalissa.

Classic Bodybuilding Overall

Treenikaverit Teemu Isoaho ja Peter Wilenius Classic Bodybuilding kilpailujensa voittajat ottivat keskenään Overall kilpailun. Peter vei voiton, mutta Teemu antoi hyvän vastuksen mm. ojentajat sivulta poseerauksessa Teemu oli parempi. Ennen poistumistani backstagelta kävin onnittelemassa voittoisan Classic Bodybuilding Teamin jota huolsi Utti “Hulkki” Hietala. Tässä porukka joilla asenne millä kilpailuja voitetaan. Kovaa työtä, huumoria ja ennen kaikkea voiton tahtoa. Olen aina sanonut pojille: “tiukan kilpailun voittaa se joka voittoa eniten haluaa”. Onnittelut vielä Teemu Isoaho ja Peter Wilenius. 

Fitness Expossa tapasin legendan nimeltä Eino Akkila

Fitness Expo messut

Tuli tauko ennen body kilpailujen alkua joten menin tutustumaan expo messujen tarjontaa. Wrange oli kehonrakennus kilpailun pääsponsori. Heidän osastolla Esko Kärki ja minä vaihdoimme kuulumisia. Wrange on ensimmäisiä yrityksiä Suomessa mikä keskittynyt alan tuotteisiin. Muistan kuinka tilasin heiltä 70-luvun lopulla ensimmäiset lisäravinteet 84% ja 90% Proteiini tabletteja (Weider). 84 purkin kyljessä poseerasi Larry Scott ja 90 purkin kyljessä Frank Zane, molemmat aikansa Mr. Olympia voittajia. Ensimmäisen kosketuksen kyseisiin proteiini tabletteihin olin saanut jo vuosia aiemmin kun kaveri oli isältään “lainannut” meille maistiaisiksi:) pelkona oli tietenkin lihasten räjähdysmäinen kasvu. Wrangella varsinainen tuote joka teki laihasta pojan ruipelosta He-manin oli Weiderin Weight-gaining Formula No7. Maitoon sekoitettuna siitä sai 1650 lisäkaloria. Siihen kun lisättiin vielä mm. jäätelöä, proteiini jauhoa alkoi 164 cm ja 46 kg mitoiltaan oleva bodarin alku kasvamaan “räjähdysmäisesti” :))) Kyseinen tuote oli pakattu umpinaisiin peltipurkkeihin liekö syynä ettei heikommat olisi kestänyt kyseistä tuotetta. Paikkakuntamme luontaistuote liike ei suostunut hankkimaan kyseistä tuotetta koska kasvatti lihaksia joten oli itsellä tilattava Wrangelta. Mainittakoon, että tällä saatiin erinomainen maku sen ajan mauttomiin ja kitkeriin :/ perus proteiini drinksuihin. Myöhemmin tilalle tuli samalla nimellä uusi tuote mutta se ei ollut näin tehokas. Käytin varmasti Suomen viimeiset formulat. Wrangelta jäätyään tuote pois Janne ilmoitti, että Helsingin Stockmannilla olisi vielä pari laatikkoa hyllyssä. Ei kauaakaan kun postissa minulle oli tulossa 🙂 Tästä aikaa jo lähes 20 vuotta. 

JK Kuntofitness sivuilta tuttu Teija Miettinen oli hypistelemässä salivaatteita Better Bodies osastolla. Teijalla välivuosi kisaamisesta yleisessä SM-sotilaspenkkikilpailussa. Osallistui kyllä jälleen sotilaitten 2007 SM-kilpailuun voittaen mestaruuden. Ehkä ensivuonna Teija jälleen Fitness Expon lavalla kilpailemassa sotilaspenkin SM-kilpailussa? 

Kahvion portaikossa vastaan käveli body legenda Eino Akkila. Eino jo lähes 80-vuoden ikäinen treenaaja. Eino kilpaili Suomessa vielä 57-vuotiaana 1988 Jorma Räty Cup kilpailussa alle 80 kilon sarjassa kilpakavereina silloin mm. Juhani Herranen, Jouko Yläpelto ja Jari Lahtela. Eino asunut Ruotsissa jo 50-vuotta. Treenaa edelleen muutaman kerran viikossa ja työskentelee fysioterapeuttina sekä urheiluhierojana. Einon kehonrakennus kilpailutasolla ajoittui vuosille 1959-1988. 146 body kilpailua käytyään, menestystäkin tuli. Eino Akkila ensimmäinen suomalainen kehonrakentaja joka kilpaili maailmalla jo vuodesta 1962 lähtien. Kilpaillessaan kotimaassaan oli jo masters ikäinen, mutta voitti yleisen sarjan Suomen mestaruuden 1973 (Mr. Suomi), 42-vuoden ikäisenä. Eino Akkilan eniten arvostama voitto on European Championships vuodelta 1968 (Mr.Eurooppa). Kilpailu pidettiin Länsi-Saksan Essenissä, ikää Einolla silloin 37 vuotta. Vaihdoimme kuulumisia ja toivotimme hyviä vointeja. Einon kaverina Fitness Expossa oli hänen vanha kilpakaveri 70-luvulta nimittäin Rainer Ollgren, mies joka aina kadehdittavan hyvässä kunnossa. Kiitos “Olkku” kuvasta jonka otit “Eikasta” ja minusta. On aina kiva tavata näitä legendaarisia kilpailijoita.

Mass.fi postimyynti firman osastolla oli heidän sponsaama tuore Fitness Suomenmestari Minna Pajulahti. Kävin onnittelemassa Minnaa tästä hienosta voitosta. Jatkoin matkaa Fastin osaton kautta jossa Kaisa Jaakkola (ent. Piippo) haastatteli Classic Bodybuilding sarjan voittajia. Onnittelut Kaisalle myös uudesta työstään 🙂 

Finnmax osastolla esitteli tuotteita Mauri “Pappa” Heikkinen ja Anne Keränen. Molemmilla olivat omat kilpailut edessäpäin reilun kuukauden kuluttua. Mauri Heikkinen oli menossa kehonrakennuksen IBFA:n MM-kilpailuihin Ranskan Mentonessaan ja Anne Keränen Moskovan WFF/WBBF Internationalin MM-kilpailuihin Venäjälle.Sain myöhemmin iloisia uutisia kilpailuista. Mauri voitti MM-hopeaa sarjassa yli 55 vuotiaat ja Anne Keränen MM-pronssia. Anne kilpaili Fitness sarjassa ja siellä kategoriana Super Athletic I. Aika näyttää kilpailevatko molemmat vielä Hampurissa joulukuun alussa NAC Internationalin Universe kilpailussa!

Ari Kokkosen Gee Voima osastolla tapasin Heikki Salosen vaimon ja tämän tyttärensä Sarin. Kolme viikkoa aiemmin tapasin Sarin äidin Jyväskylän Masters SM-kilpailuissa Heikkinsä kanssa. Mukavan rupattelu tuokion jälkeen oli aika lähteä katsomaan kehonrakennuksen SM-kilpailuja. Ari, kiitos! kun ehdit ottaa meistä yhteiskuvan 🙂 

Jorma Räty ja Eino Akkila 1978
Jari Sälö ja Arto Lyytikäinen 1984. Kuva: Bodaus lehti

Jorma Räty 

Body SM 2007 kilpailu alkoi hiljaisella hetkellä Jorma Rädyn muistoksi. Jorma menehtyi 29.9 2007 äkillisen sairaskohtauksen jälkitilaan. Vielä vuosi sitten Fitness Expossa tapasimme ja Jorma kertoi meille kahden kuukauden harjoitus matkastaan U.S.A:n syksyllä 1980. Jorma matkusti Los Angelesiin treenaamaan legendaarisella Gold`s Gym kuntosalille Joe Weiderin kutsusta. Kysyin Jormalta mm. Oliko hän todella ottanut Gold`s Gymillä kilpailun käsitreenissä Barbaari veljesten Peter ja David Paulin kanssa. Jorma sanoi sen pitävän paikkaansa ja kertoi muistakin mielenkiintoisista haasteista joita tuli ennen MM-kilpailuja. Jorma oli ottanut haasteet vastaan siitäkin huolimatta, vaikka MM-kilpailut olivat jo lähellä ja loukkaantumisriski suuri. No, Jormalla oli omat syynsä ottaa haasteet vastaan 😉

Harjoitusleiri Kaliforniassa oli tuloksekas… Manila 30.11.1980, Philippines International Convention Centre, missä kehonrakennuksen MM-kilpailut pidettiin. Yleisöä katsomossa oli noin 3500-4000. CBS TV-yhtiö lähetti kilpailut 97 maahan noin 800 miljoonalle ihmiselle. Oscar State kuulutti: “…vuoden 1980 Kehonrakennuksen Maailmanmestari Jorma Räty, Finland!”.

Jormasta jäi hyvät muistot. Muistan kuinka 80-luvulla tilasin hänen ja Risto Koivusen Hi-Man sport liikkeestä lisäravinteita mm. Hi-Man Sportin Super Strong 90 proteiinia jonka valkuaispitoisuus oli 97 %. Jormalla oli ollut myös kyseistä tuotetta mukana Kalifornian harjoitus matkallaan 20 purkkia testattavana. Tilasin myös “Coitisaurus Gym”;) salilleni taljaan painopakan joka vieläkin käytössä. Vuosien aikana kun Jormalle soitin, hänellä riitti aina aikaa jutusteluun oli hän sitten töissä tai viettämässä lomaa kesämökillään. Lepää rauhassa Jorma!

Memory 

Sain toisen surullisen viestin ennen lähtöäni Fitness Expoon. Viestissä sanottiin Arto Lyytikäisen menehtyneen. Arto oli yksi 80-luvun raskaansarjan huippu kehonrakentajista, sijoittui lajin SM-kilpailuissa hopealle vuosina 1983 ja 1985 silloin mestaruudet vei Jyrki Savolainen ja Jari Leino. Kehonrakennuksen Pohjoismaiden mestaruuden Arto voitti 1985 ja EM-kilpailussa sijoittui kuudenneksi vuoden 1988 kilpailussa. Arto voitti myös historian ensimmäisen Suomen Vahvin Mies kilpailun 1987.

Muistan kuinka Arto Lyytikäinen Jyväskylän 1983 SM-kilpailuissa kohautti yleisön ja sai nimekseen “Kaappi”, kyseinen kilpailu oli hänen ensimmäinen SM-kilpailu.Tämä Iisalmen Ii-Bodyn Arto Lyytikäinen tuli SM-kilpailuun täysin “nurkan takaa” mutta kilpailun jälkeen tiedettiin kuka ja mistä mies oli lähtöisin. Myöhemmin syksyllä Arto osallistui PM-kilpailuihin Göteborgissa jossa sijoittui toiseksi kun Stig-Eive Nilsson vei mestaruuden. Iisalmen Sanomat järjesti loppuvuodesta 1983 äänestyksen Ylä-Savon parhaasta urheilijasta. Kansa äänesti kehonrakentaja Arto Lyytikäisen vuoden 1983 parhaaksi urheilijaksi. Arto oli tyylikäs ja näyttävä raskaansarjan kehonrakentaja. Ei ihme, että sai kutsun U.S.A:sta tulla treenaamaan Kaliforniaan. Arto muistetaan hyvin niin kehonrakennus kuin voimailu piireissä. Kuva: Arto Lyytikäinen voittanut juuri kevään 1984 kilpailun. Jari Sälö ja Veikko Järvinen jakoivat muut mitalit. 

Vuoden 2007 Finess Expon tapahtumat olivat päättyneet. Ensi vuonna uudet kujeet.

Hetken kuluttua olin jo Finncommin koneella menossa kotia kohti.

Teksti: Mano Koitila