Fitness Expo 2006 -raportti (7-8.10 2006 Lahti)

Fitness Expo 2006 Lahti. On sunnuntai 8. lokakuuta kilpailujen finaalipäivä. Lauantaina 7 päivä kilpailtiin jo mm. sotilaspenkin suomenmestaruudet. Teija Miettinen saavutti hopeaa alle 65 kg sarjassa, parantaen viimevuotista tulostaan kymmenellä toistolla. Onnittelut Teijalle!

Ilkka Salovaara suomenmestari 1988 ja 1989. Kuva: Lehtikuva

Aikamme jonossa seisottuamme pääsimme sisälle Fitness Expo 2006 tapahtumaan. Janne Kotkan kanssa tutustuimme ensin Bison-1 kuntosaliväline osastoon missä esittelijänä oli Ilkka Salovaara. Ilkka on kehonrakennuksen raskaansarjan suomenmestari vuosilta 1988 ja 1989. Ilkka kilpaili viimeisen kerran vuoden 1992 SM-kilpailuissa. Silloin sijoittuen hopealle ennen Hans Felliä, Peter Keräsen voittaessa. Hans Fell kuin Peter Keränen näyttivät olevan nyt fitness expossa paikalla. Ilkka teki paluun SM-kilpailuihin 2004 masters sarjassa, ja on kilpaillut sen jälkeen joka vuosi. Sijoittui toiseksi syksyn 2006 Turun masters SM-kilpailussa, Timo “Turbo” Honkalan viedessä mestaruuden Vaasaan. Honkala nyt myös täällä kilpailemassa yleisessä sarjassa alle 95 kg. Ilkka vitsaili ettei hän aivan huonolle kilpailijalle hävinnyt Turussa… Timo Honkala nimittäin on elämänsä body kunnossa 8 vuoden kilpailutauon jälkeen. Jätimme mestariesiintyjän Ilkka Salovaaran ja jatkoimme matkaa katsomon puolelle.

Jorma Rädyn ja Manon bodaritervehdys

Kuijalan Vele ja Joel Kouassi olivat varanneet meille paikat. Naisten Masters Body Fitness aloitti päivän finaalit. Hienoa nähdä kuinka hyvässä kunnossa nämä yli 35 – vuotiaat naiset olivat. Huomasi, että harjoitusvuosia takana jo useita vuosia sen verran lihaksikkaita naiset olivat moniin yleisen sarjan “tyttöihin” verrattuna.

Tytöt jakoivat lisäenergiaa Fitness Expossa

Body Fitness sarjoissa oli tuttuja kilpailijoita minulle joten heidän näkeminen kiinnosti kovasti. Susanna Lampela kilpaili sarjassa alle 163 cm…hyvältä näytti, tappelisi voitosta. Seuraavassa yli 163 cm sarjassa kilpaili ensimmäisissä SM – kilpailuissaan Marja Yliluukas Keminmaasta, iltapäivän finaali paikkaan mahdollisuus selvitä. Kaisa Piippo oli Turun karsinnoissa voittanut pronssia. Oli “sovittu” etukäteen, että SM-kilpailuissa kilpailisi sunnuntain finaalissa, koska lauantain kilpailuun en pääsisi paikalle:) Ja sieltä hän asteli lavalle kuten oli sovittu…Kaisa “Durasell” Piippo. Kilpailut jatkuivat fitness kilpailulla. Ensikertalainen Nina Pirttilahti esitti erinomaisen vapaaohjelman, hienoa kun fitness saa uusia kilpailijoita. 2006 MM-kilpailuissa viidenneksi sijoittunut Marjo Krishi oli mukana tavoittelemassa neljättä SM-mestaruutta.

Kike Elomaa 1981 Winner  EM, World Games and Ms. Olympia

Oli tauon paikka. Löysin Vele Kuijalan ja Joelin vuoden 1980 kehonrakennuksen maailmanmestari Jorma Rädyn luota. Jorma oli esittelemässä gymleco kuntosalivälineitä. Laitteet itselle tulleet tutuiksi Kemin Body Center salilta jossa treenaan. Menin ja tervehdin “bodari” tervehdyksellä Jormaa 🙂 Olimme viikolla sopineet “treffit” messuilla. Kysyin Jormalta: pitääkö paikkaansa Velen kertoma “tarina”, että sinä olisit kilpaillut käsitreenissä MM-kilpailuihin valmistautuessaan ” Barbaari” veljesten kanssa. “Kyllä otin heidän kanssaan käsitreenin Gold`s Gymillä Kaliforniassa. Treeni vietiin läpi kovalla tempolla lyhyin palautuksin. Sarja sarjalta veljekset jäi kaksi toistoa jälkeen. Barbaarit halusivat uusinta kilpailun. Seuraavalla kerralla kokeiltiin kuka tekee seisaaltaan scott penkissä isoimmalla painolla yhden toiston. Otin kovan riskin kun MM-kilpailut olivat jo 3 viikon kuluttua. Tein 90 kilolla yhden toiston ja jätin siihen”. Tässä Barbaarit tekivät isommalla…ja olivat nyt tyytyväisiä.

Barbaarit Peter ja David Paul:

Haasteita tuli muitakin…Jormalla oli omat syynsä ottaa haaste vastaan ; ) “piti vääntää kättä yhden paikallisen kovan vääntäjän kanssa. Voitin hänet lopulta helposti. Olin harrastanut kädenvääntöä mm. Heikki Salosen kanssa joka painoi parhaillaan 120-130 kiloa. Otimme Heikin kanssa monta ratkaisematonta matsia”.

Toivottavasti joskus Jormalla olisi aikaa kirjoittaa kirja jossa kertoisi näitä tarinoitaan. Jorman kanssa todettiin, että olisi mukava joskus rupatella ajan kanssa. Mutta oli aika lähteä seuraamaan jälleen kilpailuja. Jorma aikoi itsekin olla katsomossa paikalla body kilpailujen aikaan.

Body Fitness sekä Fitness kilpailijat palkittiin. Susanna Lampela voitti hopeaa alle 163 cm sarjassa, Suomen mestaruuden vei uusi kilpailija Tarja Vähäkuopus. Marja Yliluukas sijoittui yli 163 cm sarjassa kuudenneksi, Kaisa Piippo neljänneksi, tästä hyvä tsempata ensi vuoteen.

Oli taas tauon aika. Messuaulassa törmäsin kahteen tuttuun mieheen. Huoltajansa Pasi Similän kanssa kilpailuja seuraamassa Jukka-Pekka “Pate” Nousiainen piti ensimmäistä välivuottaan kilpailemisestaan. Sarjasta alle 70 kiloa saavutettu Noviisi SM kultaa sekä yleisessä sarjassa kaksi SM kultaa. Pate sanoi pilke silmäkulmassa: “Ensi syksyllä suu on hieman kuivempi kuin nyt on ollut” 🙂 Seuraava tavoite on laitettu vuoden 2007 kalenteriin jossa päätavoite syksyn PM-kilpailuissa.

Paten kanssa jutustellessa paikalle saapui myös Jarmo Junes. Oli mukava nähdä taas pitkästä aikaa vanhaa Treenimestan treenikaveria. Jarmo kilpaili aikoinaan miesten Fitness kilpailuissa. Jatkoin matkaa messualueella maistellen niin patukoita kuin eri juomia. Päädyin Red Devil osastolle jossa tutut “tytöt” tarjosivat juomaa josta sai energiaa. Näiden serkusten isät treenasivat 90-luvulla Kemin Kuntokeitaalla jolloin salia piti Jari Kotavuopio. Lisävirtaa saaneena jatkoin matkaa…Kiitos siitä Kujalan tytöille 🙂 Merita Kujala vuoden 2006 Miss Vauhtityttö.

Kike esitteli uutta kirjaansa ja kirjoitti nimmareita
Teija ja Susanna saivat onnittelut Ms. Olympia Kike Elomaalta

Sinun Kaupat osastolla tapasin Kike Elomaan Suomen tunnetuimman kehonrakentajan. Kike oli esittelemässä uutta kirjaansa (AIKUISEN NAISEN KUNNOSSAPITO). Kike Elomaa aloitti kehonrakennuksen 1978. Silloin maailmalla oli sellaiset naiset tunnettuja treenatuista fysiikoistaan kuin Lisa Lyons ja Rachel McLish. Kimmo Elomaa huomasi pian Kiken mahdollisuudet pärjätä kehonrakennuksessa maailmalla. Kike teki sensaatiomaisen kehonrakennuksen huipulle menon vuoden 1981 aikana. Ensin EM-kultaa sekä World Games – kisan voitto. Joiden jälkeen siirtyminen ammattilaiseksi ja heti voitto arvostetuimmassa IFBB Ms. Olympia 1981 kilpailussa, Philadelphiassa Yhdysvalloissa. Näiden voittojen jälkeen Kikellä riitti kysyntää niin maailmalla kuin koti Suomessa. Suomessa ei taida olla paikkakuntaa missä Kike ei olisi esiintynyt. Bodybuilding sai valtaisan suosion Suomessa, kuntosaleja ilmestyi joka niemeen ja notkoon. Itse muista Kiken esiintyneen Kemin Eka marketissa 1980-luvun alussa. Kyllä siinä mummojen ja pappojen kanssa ihmeteltiin Kiken treenattuja reisiä 🙂 Lopetettuaan kilpailemisen Kike siirtyi artistiksi mitä työtä tekee nykyisin. Edelleen treenaa säännöllisesti kuten hänen fysiikastaan näkee. IFBB antoi Kikelle arvostetun Hall of Fame tunnustuksen 2001. Kiken omat sivut: www.kikeelomaa.com

Miettisen Teija löysi ISON miehen Fitness Exposta.

Jari Mentulan “Bullfarm” osastolla kävin katsastamassa “treenivideoita” ja ostin evästä mukaan. Vastaani käveli Susanna Lampela ja Sanna Korhonen. Sanna toimi Susannan huoltajana kilpailussa. Onnittelin Susannaa mitalista. Paikalle saapui myös Teija Miettinen toinen hopeamitalistimme, sekä Kike Elomaa joka onnitteli tyttöjä saavutuksistaan. Susanna ja Teija olivat hyvillään kun saivat kuvan legendan kanssa.

Mr. Olympia 2006 Jay Cutler tarkasteltavana Fitness Expossa

Oli aika jälleen mennä seuraamaan kilpailuja. Kilpailun aloitti Classic Bodybuilding. Kilpailussa mukana mm. Voitto Suosaari joka näytti olevan hienossa kunnossa. On tuttu minulle jo 90-luvun alkupuolelta jolloin valokuvasi SM-kilpailuissa. Kehonrakennuksessa alle 70 kilon sarjassa näytti “vihdoinkin”, että mestarin nimi on Tommi Kaukinen. Vuoden 2000 SM-kilpailussa Tommi oli erinomaisessa kunnossa mutta mestaruuden hänen nenän edestä vei Rovaniemen kivilihaksinen Teppo Ålander. Oli hienoa Timo Honkalan tekemä comeback, kapusi kahdeksan vuoden tauon jälkeen SM-kilpailuihin… ja missä kunnossa huh huh. Jerry Ossi näytti jatkavan kevään kilpailujen jälkeen erinomaisessa kunnossa. Tarkemman kisaraportin SM-kilpailusta tekee Jukka-Pekka Nousiainen. Itse jään odottamaan mitä “jännää” ensi vuoden Fitness Expossa tapahtuu ja näemmekö mahdollisesti uusia comebackeja.

Kuva 1: Lehtikuva
Kuva 4: Kehonrakentaja lehti No 1 1982