Fitness Expo 2005 -raportti (1-2.10 2005 Lahti)

Perjantai ilta 30.9 -05 saavuimme sinivalkoisin siivin Helsinki – Vantaan lentokentälle. Kotkan Janne oli vastassa tällä kertaa “pirteänä” ;). Vuosi sitten mies oli dieetillä ollessa hieman “hiljainen”. JK Kuntofitness oli 2004 Fitness Expo messuilla omalla osastollaan, sekä Janne ja Pate kilpailemassa. Tänä syksynä Janne piti kilpailemisesta taukoa, mutta Jukka-Pekka “Pate” Nousiainen oli SM-kilpailuissa puolustamassa viimevuoden mestaruuttaan. Tällä kertaa Patella oli haastajana parin vuoden takainen mestari Marko Kallioniemi. Comebackin kilpailuun teki Kemistä lähtöisin Ari Teppola joka nykyisin asuu ja vaikuttaa Lahdessa. Hän edusti kilpailuissa Tornion Body Centeriä. Kemi – Tornio alueelta Lahteen matkusti n. 30 hengen “tiimi”. Suurin osa oli ensimmäistä kertaa seuraamassa Fitness Expon ohjelmatarjontaa. Kemistä oli Teija Miettinen kilpailemassa sotilaspenkissä sekä leuanvedossa Peter Mäkikangas. 

Janne ja Minna olivat tulleet seuraamaan Wrange Body SM kilpailua.

Lauantai 1.10. Kerttu kävi ottamassa vauhtia päivään aamulenkiltä. Itse otin viikonlopun levon kannalta. Aamulenkit on kyllä muutenkin jäänyt aika vähiin ;). Jannen luona kun ollaan, päivä täytyy aina aloittaa kaurapuurolla, jonka Minna aamuksi keittää. Kahvit vielä päälle juotuamme olimme valmiit lähtemään Lahteen. Saavuimme ennen puoltapäivää Lahden Messukeskukseen. Paikalla oli jo aika runsaasti kansaa liikkeellä. Aulassa törmäsimme heti tuttuihin ihmisiin. Kemin “tiimi” oli pirteänä paikalla, vaikka olivatkin edustaneet edellisenä iltana kisahotellilla :). Tiimin autokuski Markku “Käsi” Hamari oli vaimonsa kanssa ensimmäistä kertaa tapahtumassa. Ari Teppola jutteli kuulumisia ex-Kemiläisen Jarmo Juneksen kanssa, joka on kilpaillut Fitness sarjassa. Liekö puheissa ollut uusi miesten Classic Bodybuilding kilpailu. Kerttu jäi messuosastolle tutustumaan, mitä kaikkea jännää sieltä löytyisikään. Kiiruhdin jo itse seuraamaan Body SM -kilpailuja, jotka olivat hetken kuluttua alkamassa. Otin samalla valokuvia, vaikka paikkani olikin aika kaukana. Kuvista tuli kuitenkin siedettäviä. Heti naisten sarjojen jälkeen “tulessa” olivat niin “Pate” Nousiainen kuin Ari Teppola. Alkukilpailun välissä oli hetken tauko, joten ehdin itsekin pyörähtää messuosastolla. 

Jarmo Junes ja Hamarit

Messu osastolla oli Tapani Valkonen pistäytymässä kilpailun tauolla, kävin onnittelemassa erinomaisesta kilpailu kunnosta. “Tapsa” on minulle kilpailuista tuttu jo Jyväskylän SM-kilpailuista vuodelta 1983, missä sijoittui hienosti pronssille (-90 kg). Vaimoni Kertun löysin Lenda Murrayn luota. Lenda oli PTA osastolla yhdessä Mike Sablen sekä Pauliina Taluksen kanssa. Oli hienoa nähdä pitkästä aikaa Lenda Suomessa. Viimeksi hän kävi esiintymässä 1992 Mr. Olympia kilpailuissa Helsingin jäähallissa. Lenda on kaunis ja naisellinen, todella hieno esimerkki naiskehonrakennukselle, tämä 8 kertaa Ms. Olympian voittanut urheilija. Ostin Lendalta hienon kuvan Kertulle sekä otin muutaman valokuvan Lendasta ja Kertusta yhdessä. Oli aika jatkaa matkaa toiselle osastolla… Wrangen osastolla kävin “moikkaamassa” Esko Kärkeä. Esko muisteli vuoden 1992 Mr. Olympia kilpailun palkintojen jakoa: Nostin kilpailun voittaneen Dorin Yatesin käden ilmaan ja siinä hetken kuluttua aloin laskemaan kättä alas… se ei onnistunutkaan, kun mestari pietti ja pietti vaan kättäni ilmassa ja hymyili voittajan hymyä 🙂 Mainittakoon, että Wrange oli myös sponsoroimassa Helsingin Mr.Olympia kilpailua 1992, kuten myös tämän vuoden Fitness Expoa. Itse kun aloitin treenit 1979 keväällä, ei ollut juuri muita alan yrityksiä kuin Wrange sekä Jorma Rädyn ja Risto Koivusen Hi-Man Sport. Nyt messuilla oli valtava määrän eri tuotteita ja yrityksiä. 

Lenda Murray Ms. Olympia ja Kerttu Koitila.

Wrange-osaston vieressä oli raskaan sarjan Ari Kokkosen osasto. Ari on saanut todella kattavan valikoiman yritykseensä: vaatteet, lisäravinteet sekä ehkä Suomen paras valikoima treeni “filmejä”. Kerttu oli kiinnostunut vaatteista, joista Ari aikoi lähettää esitteen. Itse juttelin kuulumisista ja otin kuvan hänestä Kertun kanssa. Kyllä näytti Ari kunnossa olevan, vaikka on ollutkin treenitaukoa. Heikkisen Make esitteli salmiakin makuista proteiini juomaa. Jannen kanssa tuumattiin, että tällä on hyvä varmistaa viikonlopulla proteiinin saanti vaikka olisikin “viihteellä” ;). Oli jälleen aika mennä seuraamaan Body SM -kilpailuja. Patella näytti kunto parantuneen entisestään, mikä onkin tärkeää, kun nykyisin säännöt ovat sellaiset, että finaalissa pisteet aloitetaan nollasta. Eli iltakilpailun kunto ja vapaaohjelma ratkaisevat sijoitukset. Kerttu malttoi myös hetkeksi tulla seuraamaan kilpailuja. Samalla sain maistella patukoita joita hän oli ostanut, alkoi jo ollakin aika “kevyt” olo. Seuraava tauko kilpailussa olikin tunnin mittainen, jolloin ehti jo itsekin “ostoksille”. 

Ari Kokkonen ja 'Kepa'

Suuntasin ensimmäisenä osastolle, jossa Marko Savolainen oli myymässä omaa DVD-treeni filmiä. Vaihdoin Maken kanssa muutaman sanan ja “tsemppasin” comebackiin. Nyt kotona katsottuani DVD:n voin sanoa, että todella hyvin tehty ja toivottavasti sille tulee jatkoa. Yläkerran kahviossa törmäsin Rainer Ollgreniin, joka teki mahtavan comebackin vuoden 1993 SM-kilpailuissa. Mies lähentelee jo 60 vuotta, mutta on edelleen kunnossa. Hän kilpaili viimeksi SM-kilpailuissa 2001 sijoittuen silloin hienosti kolmanneksi (- 90kg). Kahviossa Kemi tiimi oli myös tauolla. Juttelin hetken Mika Mäkisen kanssa (Noviisi SM – 2), kunnes huomasin todellisen Kehonrakennus Legendan Heikki Salosen. 

Marko Savolaisen DVD meni kaupaksi.

Heikki kilpaili vuodesta 1971 alkaen kuten Rainer Ollgren. Heikki Salonen kilpaili vuosia raskaassa sarjassa voittaen mestaruuden 1977. Hän on ensimmäinen Suomen Kehonrakennus liiton puheenjohtaja. Hän kilpaili vielä 90-luvulla veteraani sarjassa ollen hyvässä kunnossa. Kävin puristamassa Legendan kättä ja muistelemassa menneitä. Heikki vaatimattomasti sanoi, että nyt on uudet miehet… Minä siihen, että Legenda on aina Legenda ja saavutukset jää. Ei sitä loppuelämää tarvitse olla “tikissä”. Mainittakoon, että ryhdikäs Heikki Salonen varmasti on jo lähes 70-vuotias. Laskeuduimme portaita yhdessä alas messu osastolle, kättelimme vielä ja sanoin: …Legenda on aina Legenda! Pakko laittaa tämän jutun yhteydessä kuva Heikistä vuodelta 1974, mies muistuttaa tässä niin paljon nykyisin kuvernöörinä mainetta niittänyttä miestä. 

Legenda Heikki Salonen, kuva: jraty.com

Hetki ennen loppukilpailua näin Pakkotoisto osastolla Jouni Virtamon. Mies, joka on ollut minulle tuttu vuosia, muttei ole koskaan kasvotusten tavattu. Jouni oli päätoimittaja liiton Kehonrakentaja lehdessä sekä perusti myöhemmin mm. Atlas ja Bodaus lehdet, yhdessä Risto Isohannin kanssa. He myös järjestivät 1989 ensimmäiset kehonrakennus ammattilaiskilpailut Suomessa, missä kilpaili mm. Keijo Reiman ja Olev Annus sekä vuoden 1990 kilpailun, jossa Jari Leino teki sensaatiomaisen comebackin. Jouni Virtamo on mies, joka toi lehtiensä kautta kehonrakennusta hyvin esille. Vieläkin divareissa nämä 80 – 90 luvun lehdet ovat kysyttyjä. Vaihdoimme muutaman sanan, kunnes oli aika jatkaa matkaa. 

Tapani Valkonen ja Kimmo Salo tappelevat mestaruudesta.
Pasi Similä ja 'Pate' Nousiainen: Olipa hieno päivä.

Loppuhuipennus kilpalavalla, tähtiesiintyjät esiintyivät: Eestin Ott Kiivas, EM-hopeamitalisti, oli erinomaisessa kunnossa, ja esitti hienon vapaaohjelman. Lenda Murray villitsi yleisön tulemalla yleisön “sekaan” ja Pauliina Talus esiintyi samaan aikaan lavalla ollen hyvässä kunnossa. Näytti, että ammattilainen on aina kunnossa. Viimeisenä lavalle asteli SUPERMASS Marko Savolainen. Marko esitteli lihaa lavan täydeltä. Sanon, että ensi keväänä, kun Marko esittelee kireän kuntonsa, silloin vasta todella näkee, kuinka ISO Marko on. Kemi tiimi oli tyytyväinen näkemäänsä ja kokemaansa, niin messu alueella kuin “Divassa”. Muutama jäsen kun oli tanssittanut Lenda Murrayta sanoivat: Harvoin sitä Kemissä pääsee tanssittamaan Ms. Olympiaa. Divassa illan mittaan melkein joka mies oli nousemassa lavalle ensi vuonna. Jos kaikki lähtevät kilpailemaan, lavalle ei paljon muita sovikkaan. No ensi syksyllä nähdään… lavalla tai lavan reunalla ;). Itselle messuilta jäi käteen Maken DVD. Pate “löysi” jotain muuta, kuten kuvasta näkee. Body SM-kilpailusta tulossa oma kisaraportti Pate Nousiaisen tekemänä. Ollaan “kuulolla”. 

Teksti: Mano Koitila