Body SM 1994 -raportti (1.10 Helsinki)

Perjantai-ilta kisapunnitus on jo takana. Kilpailijat matkaavat jokainen omille tahoilleen “tankkaamaan”. Jokaisella on omat “viritykset” viimeiselle viikolle ja illalle jolla pyritään saamaan paras kunto esille. Olen Janne Kotkan luona Hernesaarenkadun asunnolla. Katselen ikkunasta Jannen työpaikkaa Masa-Yardsia. Päivällä ennen punnitusta kävi Janne vielä rakentamassa siellä laivaa. Sanoi ajatuksen pysyvän paremmin pois syömisestä kun on jotain touhua. Touhua kyllä näytti riittävän, tämän lisäksi kun hän hoiti talonmiehen virkaa taloyhtiössä jossa asui. Jaahas, tankkaus eväät on valmiina, ei muuta kuin SYöMääN… tv:stä on juuri sopivasti alkamassa legendaarinen elokuva Lämäri, jossa mm. Paul Newman näyttelee. Sopiva elokuva tällaiselle illalle. Ei pääse tulemaan turhaa kisajännitystä… minulle! Elokuva aikana Janne ei napsi popcorneja… vaan makaronia puoli “sangollista”, eli noin 5 litraa! : ) Sakon Kaitsu onkin joskus sanonut, että on etu kun Janne pystyy olemaan tarvittaessa myös “syömäkone”. 

Vuoden aikana on työpaikan omalla salilla tehty kovasti töitä uusien lihasten eteen. Työkaveri Janne Wiik on toiminut sparraajana ja treenikaverina. Vuosi sitten kilpailtiin sarjaa alempana. Nyt kisapaino on noin 10 kiloa korkeampi. Huomenna lauantaina nähtäisiin miten pärjättäisiin uudessa sarjassa. Odotukset olivat korkealla, oltiinhan Jyväskylän SM – karsinta kilpailussa sijoituttu hopealle. 

Elokuva, joka antoi tsemppiä SM-kisaan. (Kuva: Amazon.com).

Lauantaiaamu, 1. lokakuuta 1994

Helsingin kulttuuritalo valmiina ottamaan vastaan kilpailijat. Tässä vuoden 1994 kehonrakennuksen SM – kisojen finaalin selvinneet kovat kilpailijat: 

Minna Ryynänen esitti loistavan vapaaohjelman. (+57 kg)

Naiset – 52 kg

Kilpailun aloittaa naisten kevyt sarja eli alle 52 kg. Sarjassa kolme kilpailijaa. Aika selvästi erottaa kuinka tässä tulee käymään. 

Oulun maineikasta Kuntosali 38 seuraa edustava Tuula Tapani sijoittuu pronssille. Vantaan Team Everybody seuraa edustanut Mia Hellberg esitti näyttävän vapaaohjelman, jossa tuli hyvin esille elastinen fysiikka, tuloksena hopeaa. Voiton nappasi näyttävä “hyvä look” Jyväskylän Reikku`s Gymin Jutta Valtonen, joka oli riittävän lihaksikas ja kireä. Mia sekä Jutta edustivat tämän sarjan kilpailijoita parhaimmillaan, sopivan lihaksikkaita ja naisellisia. 

Naiset – 57 kg

Seuraavaksi lavalle tulivat naiset alle 57 kg. Voitosta tässä sarjassa kilpailivat kaksi hyvin erityylistä kilpailijaa. 

Turun Gym 2000 seuraa edustava Tarja Hovi oli kovalihaksinen, erityisesti hartiat kiinnittivät huomion. Lahden Gym 1 seuraa edustanut Eija Veijalainen oli sirolihaksisempi ja myös erinomaisessa kunnossa. Hän esitti huomiotaherättävän vapaaohjelman. Hän vei kultaa Lahteen ja Tarja hopeaa Turkuun. Pronssia meni myös Turkuun samaan seuraan, kun Lea Juvonen päihitti Lappeenrannan Pilot Gymin Marja Kälvälän. Hän oli neljäs ennen Helsingin Gold`s gymin lihaksikasta Pia Tammilehtoa. Pronssille sijoittunut Lea Juvonen oli samantyylinen rakenteeltaan kuin voittaja Eija Veijalainen. Lea oli kilpailija jonka esiintymisestä pidin, ja jolta odotin jatkossakin hienoja kilpailuja. 

Pia Kaipiainen mykisti yleisön kilpailun kauneimmalla hymyllä.

Naiset + 57 kg

Naisten raskaansarjan voittaja, Tarja Tuovinen Gold`s Gym Helsinki esitteli lihastiukkuutta jota aiemmin en muista nähneeni SM-kilpailuissa. Hopeaa matkasi pohjoiseen Rovaniemelle, Jiipeen Kuntosalin edustajan Pauliina Kosolan viemisinä. Pauliina oli todella hienossa kunnossa ja voitti monta nimekästä kilpailijaa, mm. pronssille sijoittuneen Minna Ryynäsen. 

Minna oli sarjansa pyöreälihaksisin ja esitti todella hienon vapaaohjelman. Lihaksikas Anne Oksanen Kotkasta sai tyytyä neljänteen sijaan, mikä kertoo kilpailun kovasta tasosta. Anne edusti Avancia Sport Center seuraa. Viides oli Pia Kaipiainen jolla oli ehdottomasti kisojen kaunein hymy! 😉 Hyvä etten ollut tuomaristossa… heh heh. Nimittäin kiinnitin huomioni tässä kilpailijassa vain kasvoihin :). Pia edusti Imatran Avancia Fitness seuraa kuten Minna Ryynänen. Sopusuhtaisen fysiikan omaava Vaasan Iron Gymin Aija Harju sijoittui kuudenneksi. 

Pariposeerauksen SM-kilpailu

Kaksi kilpaparia oli tullut kisamaan voitosta tämän vuoden kilpailuun. Molemmat parit esittivät mielenkiintoiset vapaaohjelmat, joissa oli sopivasti huumoria. 

Tarja Hovi & Petri Mäkelä voittivat kultaa. Hopeaa veivät, Lea Juvonen & Tommi Niskanen. Pidin heidän ohjelman lopusta, jossa Tommi sai jonkun “oikosulun” tai lähetyksen päähänsä ja alkoi poseeraamaan itsekseen. Niinpä Lea ei voinut muuta kuin taluttaa Tommi pois lavalta. Molemmat parit edusti Turun Gym 2000 seuraa. 

Miehet -70 kg

Oli miesten aika astella lavalle. Sarja alle 70 kiloa aloitti. Kaikki kilpailijat olivat Oulusta, ja mikä hienointa jokainen erinomaisessa kunnossa. 

Pronssia vei tuliaisina kotiin Jyrki Hämeenaho joka omisti hyvät kädet. Kullasta “tappelivat” tutut miehet vuoden 1993 SM-kilpailuista. Kumpikin paransi nyt sijoitustaan pykälällä. Hopeaa voitti Tuomo Kurvinen, joka oli mielestäni kehittynyt edellisistä kilpailuista. Tuomolla oli hyvä rakenne, todella tiukka ja erityisen “korkeat” hauikset, sekä hyvä vatsa. Kultaa itsevarman esityksen päätteeksi pokkasi paksulihaksinen Jari Myllymäki. Viime vuoden hopea kirkastui näin ensimmäiseksi kullaksi. Kaikki kilpailijat edustivat Oululaista Kuntosali 38 -seuraa. 

Jari Aaltonen esitti hienon X-asennon.

Miehet – 80 kg

Sarja alle 80 kiloa. Kuudenneksi sijoittui Jyväskylän SM-karsinnoissa elämänsä kunnossa kilpaillut Ari Miinalainen. Ari sairastui ennen SM-kilpailuja, joka vei mahdollisuudet parempaan sijoitukseen. Ari edusti Kuopion Boogie`s Gym seuraa. Viides oli Järvenpään Musculi Teamin Juha Lehtinen jolla oli “rajut” lihat. Neljänneksi sijoittui Jari Aaltonen Lohjan Bodauksesta, joka esitti koreografisesti hienon vapaaohjelman. 

Jari saavutti vuoden 1992 SM-kilpailusta pronssia alemmassa (-70kg) sarjassa. Pronssia nappasi “vanhoilla” päivillä kehonrakennuksesta innostunut Kuopion Boogie`s Gymin Mauri “Pappa” Heikkinen. Viime vuoden SM-hopeaa voittanut Rainer Ollgren uusi hopeansa, ja todistaen kuten “Pappakin”, että ikä ole este menestymiselle. Tällä Helsingin legendaarisen BBC seuran kilpailijalla ikää jo 46-vuotta. Voittaja Imatran Avancia Fitness – seuran Kari Kattainen, joka uusi vuoden 1991 mestaruutensa. Karin aseet jälleen kilpailussa hänelle tutut, lihasten kireys ja kovuus. 

Janne Kotkan 'kotka laskeutuu' asento.

Miehet – 90 kg

Makaroni oli tehnyt tehtävänsä. Janne oli saanut lihakset hyvin täyttymään, ja ollen yksi sarjansa “pulleimmista”. Ari Hälinen ja Jukka Virta olivat hieman muita hoikempia ja pidempiä, mutta vastaavasti äärettömän kireässä kunnossa. Jyväskylän SM – karsinnoissa kolmanneksi sijoittunut Jarmo Mäkelä, oli parantanut huomattavasti kuntoaan. 

Pariposeerauskilpailussa jo kullan makuun päässyt Jarmo Mäkelä, esiintyi varmasti ja oli myös kireässä kunnossa. Missä oli Jyväskylän SM – karsinnan voittanut Tero Pietilä? Karsintakilpailussa oli jo SM – kunnossa. Tero oli vedättänyt itsensä väkisin sarjaa alemmaksi. Seurauksena oli se, että paras kunto oli kadonnut. Uskon, että jos Tero olisi kilpaillut tässä sarjassa, hän olisi ollut mitaleilla.

Sijoitukset: 

Jyväskylästä kuntoaan parantanut Joensuun Karelian M & F Teamin, Marko Ilves sijoittui kuudenneksi. Pykälän verran viimevuotisesta sijoitustaan petrasi Janne Kotka, Lohjan Bodaus. Lihakset olivat täyteläiset ja pyöreät. Hieman lisää tiukkuutta, niin sijoitus olisi ollut mikä tahansa. 

Neljänneksi sijoittunut Jukka Virta opetti kuinka voit pärjätä vaikka et olisikaan lihaksikkaimpia. Kun omaat hyvän rakenteen ja vedätät itsesi kireäksi, voit pärjätä isommillekin. Jukka edusti Kuopion Savon Body & Fitness -seuraa. 

Pronssille kiilasi Rovaniemen RBC seuraa edustanut Ari Hälinen, joka oli energinen esiintyjä ja tiukassa kunnossa. Helsingin Gold`s Gymin Jarmo Mäkelä teki mitä piti, eli kiristi kuntoaan SM-karsinnoista ja se tuotti tulosta, SM hopeaa 1994. Voittaja alle 90 kilon sarjassa oli Petri Mäkelä Gym 2000 Turku. Kaksi SM-kultaa hänelle vuonna 1994. 

Oli aika kerätä kamppeet sekä ottaa muutamat valokuvat muistoksi. Ja nyt laittaa ne esille galleria sivuille. Isot miehet olivat jo lavalle menneet, joten me siirryimme katsomon puolelle. 

Jari 'Boogie' Mustonen voitti ensimmäisen SM-kullan raskaassa sarjassa.

Miehet + 90 kg

Vuorossa ns. kovat “patut”. Vain yksi kilpailija oli edellisissä SM-kilpailussa mukana. 

Jyväskylän karsintakilpailuissa olin jo punnituksessa katsonut, että Hannu Torola on kovassa kunnossa. Harmittavasti ei enää saanut parasta kuntoaan esiin “voimalihaksiin”, ja sijoittui kuudenneksi. Hannu edusti Keravan Bodykellari – seuraa. 

Viidenneksi sijoittui todella lihaksikas vasta 20-vuotias Rovaniemen RBC seuraa edustanut Mikko Salmela. 

Neljänneksi sijoittui aina hyvässä kunnossa kilpaileva Pekka Vaittinen, Rixu Gym Riihimäki. 

Pronssia nappasi edellisten “lihasjässiköitten” nenän edestä Helsingin Gold`s Gymin Jaakko Ilkka. Jaakko oli hyvän mallinen huippuesiintyjä joka osasi tuoda parhaat puolensa esiin. 

Edellisen vuoden pronssimies Timo Vilponen paransi sijoitustaan ja sai nyt hopeaa. Kädet näyttivät kasvattaneen “huippuaan” edellisestä kilpailusta. Seura Vaasan Iron Gym. 

Voittaja ja SM- Kultaa Jari “Boogie” Mustonen, Boogie`s Gym Kuopio. Mielestäni Jarin “aseet” selvään voittoon olivat lihanlaatu, kireys ja vauhdikas esiintyminen. Boogie oli voittanut elämänsä ensimmäisen raskaansarjan SM-kullan. Tämä ei varmasti tulisi jäämään viimeiseksi. Sen verran vakuuttavan näytön tulevasta Boogie antoi. 

Yleismestarit vuonna 1994:

Kaikkien sarjojen parhaat kisasivat keskenään yleismestarin tittelistä. 

Naisten sarjojen yleisvoittaja vuonna 1994: Eija Veijalainen. 

Miesten sarjojen yleisvoittaja vuonna 1994: Kari Kattainen. 

Legenda Eino Akkila. Kuva: Kehonrakentaja 1/1980.

Veteraani / Master kehonrakentajat: 

Iäkkäät kilpailijat eivät ole aivan harvinaisuuksia Suomessa. Ruotsissa ikänsä asunut Eino Akkila ehkä tunnetuin veteraani kilpailija. Kilpaillut lukuisissa kilpailuissa yli 30 vuotta. Hän aloitti kehonrakennusharjoittelun 26-vuotiaana (1957). Aiemmin kilpaili mm. hiihdossa, melonnassa sekä pikajuoksussa. Kolmen vuoden harjoittelun jälkeen voitti ensimmäisen kerran Ruotsin mestaruuden, vuosi oli 1960. 

Suomen mestaruuden Eino voitti 1973 (Mr. Suomi). Vastustajat olivat nimekkäitä. Kilpailussa oli jo silloin mukana Rainer Ollgren (SM-hopeaa 1993, 1994…) ja edellisen vuoden mestari Keijo Reiman (myöhemmin lukuisia EM- ja MM-mitaleita). Muut kilpailijat olivat Heikki Salonen, Veli Miettinen, Uros Bozidarevic, Toivo Enervo. 

Eino Akkilan lisäksi Toivo Enervo ollut varmasti yksi iäkkäimmistä kehonrakennuskilpailijoista Suomessa. Mainittakoon, että voitettuaan Suomen mestaruuden Einolla ikää oli jo 42 vuotta. 

Kuitenkin Eino Akkilan eniten arvostama voitto on European Championships vuodelta 1968 (Mr.Eurooppa). Kilpailu pidettiin Länsi-Saksan Essenissä, ikää Einolla silloin 37 vuotta. Tämä Kehonrakennuksen “grand old man” kilpaili Suomessa vielä 1988 Jorma Räty Cup kilpailussa. 

Oli hienoa nähdä lavalla tämä kehonrakennuksen Legenda josta olin lukenut liiton omasta lehdestä. Vastustajina jälleen huomattavasti nuoremmat kilpailijat… Einolla oli tuossa kilpailussa ikää jo 57 vuotta. Hän kilpaili vielä Ruotsissa master-sarjassa. 

Muistan kuinka “törmäsin” Einoon Mr. Olympia kilpailuissa 1992 Helsingin jäähallin käytävällä. Kävelin Einoa vastaan kavereitteni kanssa, katsoimme toisiamme silmiin ja nyökkäsimme toisillemme. Kaverini kysyivät, kuka se oli ja mistä se sinut tunsi? Sanoin: “Hän on Legenda Eino Akkila! Ja hän moikkasi tulevalle legendalle.” ;). Legendaksi en voi itseäni kutsua, mutta Master mies olen jo itsekin 🙂 

Jälkitunnelmat 1994 SM-kilpailun jälkeen 

Sitten syömään. Tällä kertaa oli Jannella “herkkuna” mustikkapiirakka joka odotteli kotona. Kilpailut oli ohi tältä vuodelta. Ensi vuonna uudet kujeet ja uudet haasteet. Vuosi aikaa tehdä jokaisella kovasti töitä omilla saleillaan. Seuraavassa kisaraportissa vuosi 1995 ja kuka siellä menestyi ja “shokeerasi” yleisön. 

Ensimmäinen kuva:
Slap Shot (25th Anniversary Special Edition) Amazon.com
Mustavalkoinen kuva / lähde:
Eino Akkila: Kehonrakentaja No 1 1980 lehti 

Teksti: Mano Koitila
Master Bodybuilding