Body SM 1993 -raportti

Kehonrakennuksen EM-kilpailut pidettiin Helsingin Kulttuuritalolla 31.10.1976. Kilpailussa Juhani Nyholm taisteli hienosti pronssia, silloisessa pitkässä luokassa. Nyt samalla näyttämöllä oli alkamassa vuoden 1993 Kehonrakennuksen Suomenmestaruus kilpailut. Kilpailu oli samalla legendaarisen BBC kuntosalin sekä Oy Wrange Ab:n 25-vuotisjuhlakilpailu. BBC on sali, jota mm. Jorma Räty, Heikki Salonen ja Mikko Tukonen ovat edustaneet kilpailuissaan. Oy Wrange Ab on ollut vuosikymmeniä tukemassa Suomen Kehonrakennusta, mm. kilpailujen sponsorina. Yrityksen perustaja sekä entinen omistaja Tom Wrange auttoi, että mm. Jorma Räty, Keijo Reiman, Kike Elomaa pääsivät 70-80 -luvulla kilpailemaan kansainvälisille kilpalavoille. Tom Wrange toi 70-80 -luvulla Suomeen mm. Arnold Schwarzeneggerin, Frank Zanen… Samir Bannoutin. Itse näin Samir Bannoutin esiintymässä vuoden 1983 SM-kilpailussa, jotka pidettiin Jyväskylässä. Samir oli juuri voittanut Mr. Olympia kilpailun, joten hän oli erinomaisessa kunnossa. Vuoden 1976 EM-kilpailut oli mahdollista taloudellisesti Tom Wrangen alettua takuu mieheksi. Kiitos Tom Wrange Suomen kehonrakennuksen tukemisesta 1970-80 luvulla, se tuli todella tarpeeseen.

EM- 76: Karl Kainrath(2), Alois Pek(1), Juhani Nyholm(3). Kuva: Voima ja Kunto 4/76.

Punnitus, 29. lokakuuta 1993

Jannen Kotkan ensimmäinen yleisen sarjan SM-kilpailu, sarjassa alle 80 kiloa. Jannella oli ongelmia mahtua sarjaan Noviisi SM-kilpailussa, tällä kertaa sarjaan pääsy oli helpompaa (“Historia”-sivulla Janne Kotkan haastattelu, jossa juttua Noviisi SM-kilpailusta sekä kuvia. Yhtä helpolla sarjaan ei päässyt Lahden SM-karsinnassa kolmanneksi tullut Karri Kolehmainen. Karri vietti pitkän tovin punnitustilan lämpimässä suihkussa, ennen kuin “mahtui” sarjaansa. Karri oli petrannut kuntoaan paljon sitten SM-karsinta kilpailun. Lihakset olivat huomattavasti näyttävämmät. Ajattelin: Nyt tulee Karrista kova vastus Jannelle. Jannen voitto hänestä Lahden SM-karsinnoissa oli kova saavutus ensikertalaiselta. Punnituksessa meillä oli hieman selvitettävää, koska olimme vaihtaneet seuraa sitten Lahden kilpailun. Janne edusti nyt samalta paikkakunnalta (Rytikari) lähtöisin Keijo Tolvasen salia, nimeltä Lohjan Bodaus. Keijo Tolvanen on yksi Lohjan Bodauksen perustajia sekä Rytikarin “Luola” salin puuhamiehiä 80-luvulla. 

Kilpailupäivä, 30. lokakuuta 1993

Menimme ajoissa valmistautumaan Kulttuuritalon “pumppihuoneeseen”. Pumppihuoneessa valmistautui kilpailuun myös yksi tuleva Legenda. Tämä, vasta nuorten SM-kultaa voittanut 20-vuotias, Oulun lihasihme oli… Marko Savolainen. Marko makasi lattialla ja odotteli, että kevyemmät kilpailijat saavat kilpailunsa käytyä. Ilmassa oli sähköä. Uudet nuoret “leijonat” olivat tulleet haastamaan kokeneet kilpailijat ja mestarit. 

Naiset -52 kg

Kilpailu alkoi naisten sarjalla, alle 52 kiloa. Sarjan voitti ylivoimaisesti Helsingin Riku Kiri Teamin Ljuba Zigalova. Ljuba on ns. Oulun kehonrakennus koulun kasvatteja. Hopealle sijoittui, hyvässä kunnossa ja hyvin esiintynyt Imatra Gymin, Irene Wilman. Pronssille sijoittui Nina Haavisto, joka antoi Irenelle kovan vastuksen. Neljänneksi sijoittui Francisca Barrios ennen Carita Gustafssonia. Finaalin kuudes oli Pia Toivanen. 

Marjo Krishi, Suomen Mestari 1993.

Naiset -57 kg

Naisten sarjassa alle 57 kiloa, käytiin kova kamppailu voitosta Eija Veijalaisen sekä Armi Perttulan kanssa. Eija esiintyi tuttuun tyyliinsä energisesti ja kunto oli hyvä. Armi oli lihaksikkaampi ja esiintyi hyvin, mutta ei sitä “iloisuutta” esiintymisessä kuin Eijalla. Voittajaksi kuulutettiin Armi Perttula Reikku`s Gym Jyväskylä. Imatran Avancia Fitnessin edustaja Eija Veijalaisen oli tyytyminen tällä kertaa hopeaan. Pronssille sijoittui Helsingin Kamppi Gymin edustaja Heli Hillman. 

Naiset +57 kg

Reija-Liisa Kaatikko oli sarjan lihaksikkain, mutta se ei riittänyt voittoon. Voiton vei oikeutetusti todella viimeistellyssä kunnossa ollut Marjo Krishi, joka edusti Espoon Gold`s Gym seuraa. Marjon ensimmäinen Suomen Mestaruus. Marjon päätavoite oli myöhemmin syksyllä pidettävät Varsovan MM-kilpailut. (Marjo sijoittui MM-kilpailuissa hienosti pronssille). Hopealle sijoittui Vaasan Columbus Warrions seuran Reija-Liisa Kaatikko. Pronssille sijoittui tiukassa kunnossa ollut Tampereen Body & Poverin edustaja Lisbet Hälikkä. Neljänneksi kiilasi Vaasan Aija Harju. Kotkan kova kilpailija Anne Oksanen viides. Rovaniemen hyvä rakenteinen Pia Toivanen kuudes. 

Naisten Yleismestari 1993

Seuraavaksi oli naisten yleismestaruus kilpailu. Sarjojen mestarit kilpailivat keskenään. Vuoden 1993 SM kilpailujen parhaaksi naiskehonrakentajaksi kruunattiin, Ljuba Zigalova. Ljuba on yksi Suomen parhaista kilpailijoista alle 52 kilon sarjassa. 

Pariposeerauksen SM

Neljänneksi sijoittui Espoon Gold`s Gymiä edustaneet, Piia Mäki & Jouni Nordström. Jouni Nordström on yksi ensimmäisiä juniori kehonrakentajia, josta luin 1980-luvun alussa liiton omasta lehdestä. Kilpaili hyvässä kunnossa Piia Mäen kanssa. Pronssia nappasivat Ulla Ikonen & Kari Mäkelä, jotka edustivat Gym 2000 seuraa Turusta. Kari Mäkelä on tuttu minulle 1987 EM – karsinnoista, missä hän ja Kemin Jari Lahtela “tappelivat” voitosta. Hopeaa Lisbet Hälikkä & Mika Kauppinen Body & Pover Team, Tampere. Kultaa ja hienon Wrangen lahjoittaman kiertopalkinnon voittivat Armi Perttula & Reijo Pasanen, Reikku`s Gym Jyväskylä. Vuoden 1993 SM-kilpailut olivat heille kummallekin täydellinen menestys. 

Miehet -70 kg

Heti oli selvää, että voitosta taisteli kaksi miestä. Tampereen Body & Pover Teamin edustaja Sauli Aitto-Oja sekä Oulun Kuvernööri Clubin kilpailija Jari Myllymäki. Lopulta voittajaksi kuulutettiin Sauli Aitto-Oja joka rakenteeltaan oli tasasuhtaisempi. Oulun Jari Myllymäki otti hopeaa, mikä oli tähän mennessä hänen paras SM-sijoituksensa. Mestaruus oli jo niin lähellä… mutta Jari tulee vielä hakemaan “omansa”! Pronssille sijoittui saman seuran Oulun Tuomo Kurvinen. Neljäs Sami Hiltunen ennen kireää veteraani kilpailijaa Jorma Rautiaista. Oulun Ari Paulow oli finaalin kuudes.

Heikki Viljanen (SM-1) ja Janne Kotka (SM-6).

Miehet -80 kg

Oli aika Jannen astella ensi kertaa SM-lavalle. Vastassa oli kovia kilpailijoita mm. comebackin tekevä Rainer Ollgren. Rainer kilpaili jo ensimmäisissä virallisissa Kehonrakennuksen SM-kilpailuissa 1971. Ikää miehellä oli jo 47 vuotta, mutta se ei näkynyt kunnossa. Lahden Noviisi SM sekä SM-karsinta voittaja Heikki Viljanen, oli myös kilpailussa mukana. 

Finaali

Kilpailun aloitti aiemmin syksyllä veteraanien SM-kultaa voittanut Rainer Ollgren. Rainer Ollgren aloitti vapaaohjelman tutulla kappaleella. Rainer oli tarvinnut musiikin veteraanien SM-kilpailuun johon Janne: Ota sama kuin minulla Noviisi SM-kilpailussa. Ei tullut silloin mieleen, että saattavat kohdata SM-kilpailussa 30. lokakuuta ;). Finaaliin oli selvinnyt myös Lappeenrannan Hardbodiesin Petri Pulkkinen. Petrin tarkoitus oli kilpailla alle 70 kilon sarjassa, mutta painoa oli ollut 200g liikaa. Petri oli kevyen näköinen pumppihuoneessa tähän sarjaan, mutta kun pääsi lavalle… Silloin oivalsin sen, että tärkeintä on se miltä näytät lavalla. Petri Pulkkinen oli täynnä säikeisiä pikkupatteja ja “mykyrää” sekä esiintyi energisesti. Janne Kotka kuulutettiin lavalle vapaaohjelmaan. Kunto oli nyt parempi kuin aamukilpailussa lihakset olivat “täyttyneet”. Lahden kilpailussa oli ollut parempi “jyhkeys” lihaksissa, sillä kunnolla olisi ollut parempi “tapella” mitaleista. Karri Kolehmainen sen sijaan oli onnistunut parantamaan kuntonsa SM-kilpailuun. Karri suoritti vapaaohjelman kuten aina, tyylikkäästi. Oli aika antaa sijoitukset… kuudes Lohjan Bodaus Janne Kotka! Janne nosti käden ylös, kumarsi ja poistui lavalta. Viides Kokko Gymiä edustanut “kivilihaksinen” Veli-Pekka Tuhkunen. Neljäs Petri Pulkkinen, joka sijoittui todella hyvin “väärässä” sarjassa, mikä olikin ehkä se oikea. Pronssille sijoittui hienossa kunnossa ollut Karri Kolehmainen… erinomainen rakenne, hyvät pyöreät lihakset. Hopeaa vei erinomaisen comebackin tehnyt “kuivalihaksinen” Rainer Ollgren. Anatominen edestä vertailussa tämä mies on parhaimmillaan. Ei uskoisi, että mies lähentelee 50 vuotta. Kultaa vei Lahden Muscle Teamin edusta Heikki Viljanen. Näin Heikki oli voittanut sekä Noviisi, että yleisen sarjan Suomenmestaruudet. Sekä voitti myös Lahden SM-karsinnan. “Hesen” saldo 1993 kilpailuista, oli kolme kultaa. Jannen saldoksi ensimmäisestä kilpailuvuodesta jäi SM-Noviisi ja SM-karsinta hopeat sekä SM kuudes tila. Lopuksi otin Jannesta ja Heikistä vielä muutaman valokuvan muistoksi tästä kilpailuista. Kilpailut olivat meidän osalta ohi. 

Reijo Pasanen, Suomen Mestari 1993.

Miehet -90 kg

Seuraavana lavalle saapuivat alle 90 kilon kilpailijat. Heti oli selvää, että Lahden SM-karsintakilpailun voittanut Reijo Pasanen olisi vahvoilla tässäkin kilpailussa. Niin kävikin, että suvereeni voittaja oli Jyväskylän Reikku`s Gymiä edustanut Reijo Pasanen. Hopeaa nappasi Lappeenrannan Hardbodiesta edustanut Ari Suoanttila, joka oli koko sarjan “kivisin”. Pronssille selvisi Seppo Kotilainen Oulusta. Seppo kilpaillut jo 80 luvun alkupuolella. Neljänneksi sijoittui mallikas Kari Mäkelä. Viides hyvä rakenteinen Mika Rajala ennen massiivista Esko Hyvöstä, joka finaalin kuudes. 

Miehet +90 kg

Oli aika “tömistellä” raskailla miehillä lavalle. Huutomyrsky oli melkoinen kun kilpailijat esiteltiin. Viimeisenä esiteltiin Marko Savolainen, jonka tuplat edestä poseeraus oli shokki yleisölle (kuva). Pienen “äimistelyn” jälkeen Kulttuuritalo oli revetä huutomyrskyn voimasta. Marko oli avannut kilpailunsa todella vaikuttavasti. Vapaaohjelmat aloitti todella kireässä kunnossa ja hyvät kisat värit löytänyt Jari Mattila. Mattila kävi tiukan kilpailun pronssista toisen “juniori” kilpailijan, Timo Vilposen kanssa. Vilponen oli isompi, mutta ei niin kireä kuin Mattila. Yleisö piti Vilposen lihasten koosta sekä esiintymisestä. Vilposen jälkeen oli moninkertaisen SM-mitalistin Peter Keräsen vuoro. Keräsen vapaaohjelmasta näki, että sen eteen oli tehty töitä. Viimeisenä lavalle tuli tekemään vapaaohjelman Marko Savolainen. Marko ei sortunut ns. tyypilliseen esitykseen, jossa raskas hevimusiikki taustalla, ja liikkeinä pelkkää moustmuscular ja tuplat edestä poseerausta. Marko esiintyi todella “sulavasti” ja taiteellisesti. Marko lopetti vapaaohjelman yleisön valtaisaan huutomyrskyyn. 

Markon SM 1993 vapaaohjelma video: http://www.youtube.com/watch?v=YZXqhvDC_VQ

Marko Savolaisen esiintyminen 1993 mykisti katsojat.

Palkintojen jako

Oli aika julistaa sijoitukset: Kuudenneksi sijoittui Vaasan Timo Pikkala ja viidenneksi Seinäjoen Kari Ranta. Molemmat hyviä kilpailijoita joilla lihaa riitti. Neljäs Kotkan Hektorin edustaja Jari Mattila, kaksi pistettä pronssiin hävinneenä. Pronssia Timo Vilponen Vaasan Iron Gym… alkoi valtaisa huuto. Yleisö olisi halunnut paremman sijoituksen hänelle, ja ehkä pelkäsivät kuka olisi seuraava. Juontajana ollut Frank Pappa sai yleisön rauhoittumaan sen verran, että pystyi jatkamaan. Jännitys tiivistyi yleisön ja kilpailijoitten joukossa, Frank Pappa katsoi tuomaripöytäkirjaa ja jatkoi… Voittaja ja Suomenmestari tänä vuonna on… MARKO SAVOLAINEN, KUNTOSALI 38 OULU… Hopeaa Peter Keränen Hi-Man Sport Helsinki. Markon kannattajia ryntäsi lavalle onnittelemaan voittajaa. Yksi kavereista nappasi Markon painiotteella ilmaan. Tunnelma oli kuin Rocky elokuvassa :). 

Marko Savolainen (SM-1), esitti hienon vapaaohjelman.

Miesten Yleismestari 1993

Marko Savolaisen ja Timo Vilposen vahva tulo nuorten sarjoista yleiseen sarjaan, oli uuden alku Suomen kehonrakennuksessa. Osa vanhoista konkareista lopetti tähän kilpailuun, mutta jotkut saivat uskoa omiinkin mahdollisuuksiin. Täytyy muistaa, että niin Marko kuin Timo ei sijoittunut edellisenä vuotena SM-kilpailuissa finaaliin. Kilpailivat silloin alle 90 kilon sarjassa. Lopuksi, kaikkien sarjojen parhaat kilpailivat kuka vuoden 1993 paras… voittajaksi selvisi Marko Savolainen. Marko Savolaisen tulo Suomen huipulle oli häkellyttävä vuonna 1993… Nuorten SM-kultaa, Pohjois-Suomen mestaruus, Yleisensarjan SM-kultaa, sekä vuoden 1993 paras kehonrakentaja. Kaikki Marko Savolaisen ollessa 20-vuotias. Vain kerran aiemmin on Juniori voittanut Suomenmestaruuden yleisessä sarjassa, nimittäin Jyrki Savolainen vuoden 1979 SM-kilpailussa. 

SM-79: Jussi Kantola (2), Jyrki Savolainen (1), Heikki Salonen (3). Kuva: Kehonrakentaja 2/79.

Memory

Vuoden 1979 SM-kilpailuissa Jyrki Savolainen voitti Suomen mestaruuden 21-vuoden ikäisenä. Jättäen Jussi Kantolan ja Heikki Salosen himmeämmille mitaleille (kuva). “Tutustuin” Jyrkin kilpauran alkutaipaleille liiton “Kehonrakentaja” lehtien kautta. Luin mm. Pepe Salosen erinomaisen kisaraportin 1979 EM-kilpailusta, jossa Jyrki Savolainen voitti Juniori Mestaruuden. Näin Jyrkin kilpailevan ensi kerran vuoden 1981 SM-kilpailuissa Jyväskylässä. Siellä hän voitti raskaan sarjan mestaruuden jättäen Juhani Nyholmin hopealle. Mestaruus toi MM-kisapaikan Egyptiin, missä kilpaili finaalissa. Vuoden 1983 SM-kilpailussa Jyrki voitti jälleen mestaruuden ja jätti hopealle uuden kovan kilpailijan, Iisalmen Arto Lyytikäisen. Viimeisen kerran näin Jyrkin kilpailemassa kevään 1992 Mr. Olympia karsinnassa. Jyrkin muutti takaisin Suomeen Australiasta, minne oli muuttanut 80-luvulla. Ehkä sen takia odotin, että olisi vielä kilpaillut Suomessa. Comeback ei koskaan “päässyt” tapahtumaan. Jyrki Savolainen menehtyi auto-onnettomuudessa Hankasalmella 26.5.2005. Yksi Suomen Legendaarista Mestareista on poissa… mutta Jyrki Savolainen pysyy muistoissamme. 

Marko Savolainen elämänsä parhaassa kunnossa 1997 Helsinki Grand Prix - ammattilaiskilpailussa.

Marko Savolainen SM-voiton jälkeen 

Marko Savolainen ei enää palanut amatöörikilpailuihin. Teki sensaatiomaisen paluun samalla Helsingin Kulttuuritalon lavalla 4.10.1997 Super Mega Mass Grand Prix -ammattilaiskilpailussa. Sijoittuen kovassa seurassa seitsemänneksi, voittamalla monta ammattilaiskilpailijaa. Kärsi myöhemmin useista loukkaantumisista mikä haittasi kilpailemista. Kesällä 2005 Marko Savolainen treenaa kovaa ja on tekemässä vahvaa paluuta kilpakentille. Toivotaan, että Marko laittaa vielä meidät “sekaisin” kuten teki 1993 SM-kilpailussa sekä 1997 Grand Prix -kilpailussa. (Marko Savolaisen kotisivut: http://www.markosavolainen.blogspot.com/ ->) 

Marko Savolainen Super Mega Mass Grand Prix-ammattilaiskilpailussa (Helsinki 4.10.1997):
Marko Savolaisen vapaaohjelma:
http://www.youtube.com/watch?v=L6WjyPRqOoA
Dillet, Savolainen ja Coleman vertailussa:
http://www.youtube.com/watch?v=_xRd9OurRtM

Jannen jatkot… 

Jannella oli esiintymisiä 1993 SM-kilpailun jälkeen. Lohjalla oli esiintyminen paikallisessa yökerhossa Lohjan Bodauksen järjestämässä illassa. Seuraavalla viikolla lennettiin Kemiin, josta Keminmaahan Make`s Gymille seminaariin. Sali oli tupaten täynnä, osa tulevia kilpailijoita. Joulukuulle olisi ollut esiintymisiä pohjoisen ravintoloissa, mutta katsoimme ettei kunto olisi ollut enää “siedettävä” :). Pienen huilin jälkeen oli aika tehdä uudet suunnitelmat. Tavoitteeksi tuli vuoden 1994 SM-kilpailut ja siellä ylempi sarja (alle 90 kiloa). Talven aikana olisi tehtävä lujasti töitä jotta lihaa olisi uuteen sarjaan. Kuinka siinä Janne onnistui selviää seuraavassa 1994 SM-kisaraportissa. 

Jutun mustavalkoiset kuvat: 

EM 1976: VOIMA ja KUNTO 4/76 lehti 

SM 1979: Kehonrakentaja No 2 1979 lehti 

Helsingin Kulttuuritalolla syksyllä 1993,

Mano Koitila